Follow
 
Home | Garantie | Openingstijden | Onze merken | Bestelprocedure | Kwaliteit | Contact
Hulp nodig? Bel dan:
0524 711 007
*Ma t/m zo van 9:00 tot 22:00 uur
Log In

Wachtwoord vergeten?

Subtotaal winkelwagen: €0.00

Energie terugleveren

Zonnepanelen

U ziet ze steeds vaker, zonnepanelen. Uw buren hebben ze al, op de daken van de nieuwbouwwijk worden ze geplaatst en u wilt ze natuurlijk ook. Goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee. Nu heeft u nog de informatie nodig om de zonnepanelen goed op uw elektrische installatie aan te kunnen sluiten. In dit artikel vertellen wij u waar u zoal op moet letten wanneer u zonnepanelen wilt.

Terug leveren vanaf uw Solar Inverter

Indien u wilt terugleveren vanaf de omvormer van uw zonnepanelen gelden er een aantal regels en daarnaast, de beste praktische uitvoeringen. Alhoewel we u graag de informatie verstrekken hoe je het best een dergelijke installatie aansluit, raden wij u aan contact met ons op te nemen voor maatwerkadvies. Het kost u niets terwijl u zich verzekerd van een goed werkende en veilige installatie.

Om te bepalen hoe uw installatie gaat worden moeten er eerst enkele vragen worden beantwoord:

Hoeveel vermogen gaat uw inverter leveren?

Het maximaal opgewekte vermogen in W(piek) mag nooit hoger zijn dan de waarde van uw hoofdzekering in A, indien dit niet op elkaar is afgestemd kunt u theoretisch meer vermogen opwekken en terugleveren dan uw hoofdzekering aan kan. Daarnaast is het toegestaan om tot 600 Watt(2,6Ampere) direct terug te leveren aan een wandcontactdoos terwijl hogere waarden direct aan uw groepenkast moeten worden terug geleverd. De reden hiervan ligt vooral in het feit dat uw bedrading niet geschikt is voor te zware stroom belasting welke kan optreden als deze stroom ontvangt vanaf de groepenkast EN vanaf uw inverter.

Terugleveren

Om te berekenen hoeveel vermogen uw hoofdzekering kan terug ontvangen past u volgende formule toe

U neemt het piekvermogen in Watts van uw inverter en deelt deze waarde door 230(Volts). De verkregen waarde mag niet hoger zijn dan de waarde van uw hoofdzekering gedeeld door 1,6. Deze factor 1,6 waarborgt dat de te plaatsen beveiliging selectief is ten opzichte van uw hoofdzekering. Selectiviteit betekend verkort  dat de laatste beveiliging in een stroom cirquit voor uw inverter moet afschakelen bij een storing en niet uw hoofdzekering of eventuele andere beveiligingen tussen de hoofdzekering en uw inverter.

Heeft u een 1 fase of 3 fase inverter?

Afhankelijk hiervan zullen ook de gebruikte componenten moeten worden aangepast op de ontvangst van 1 fase of 3 fase stroom.

Welke installatievoorschriften stelt de fabrikant van de omvormer?

Sommige fabrikanten stellen als eis dat er een aardlekschakelaar type B ingezet zal worden om de stroom aan uw groepenkast terug te leveren, het type B heeft als eigenschap bij zowel gelijk- als wisselspanning te functioneren. Aangezien een omvormer beiden stromen in zich heeft, kunnen sommige fabrikanten niet garanderen dat er bij een defect in de omvormer geen gelijkspanning op het wisselspanning deel te voorkomen is en stellen om deze reden zulke eisen. Het type B is een aardlekschakelaar die zeer specifiek en zodoende ook prijzig is, u doet er verstandig aan hier op te letten alvorens u de omvormer aanschaft, een type B aardlekschakelaarkan uw kosten aanzienlijk verhogen.

Wilt u monitoren wat uw installatie opwekt?

Wij helpen u graag met de juiste KWH meter. Een KWH meter die enkel meet wat er aan opgewekte stroom terugkomt, hoeft niet te kunnen teruglopen, uw hoofdmeter wel. Een dure KWH meter is dikwijls dus helemaal niet nodig, wel kan het handig zijn om de KWH meter te voorzien van een puls-LED zodat u ook digitaal kunt registreren wat de opbrengsten per dag zijn. Al onze KWH meters zijn standaard voorzien van puls.

Als u bovenstaande heeft gelezen bent u nu in staat te berekenen hoeveel stroom u kunt opwekken in de meest ideale situatie. Voor de helderheid geven we een voorbeeld.

Iemand krijgt 15 panelen die elk 265 Wpiek kunnen leveren. In totaal dus 3975 Wpiek. De hoofdzekering is 1 x 25A en verzegeld door de netbeheerder. De inverter is geschikt om 4 Kw terug te leveren.

Eerst berekenen we hoeveel Ampere we in optimale omstandigheden kunnen opwekken: 3975 Wpiek/230 Volts=17,3 Ampere

Dit mogen we niet terug leveren aan een wandcontactdoos aangezien dit meer dan 600 Watt is en dus moet de inverter de stroom direct terug leveren aan de groepenkast. De kabel die we aansluiten in de groepenkast moet beveiligd worden voor zowel de inkomende stroom, als de stroom die op de kabel staat wanneer het donker is vanuit de groepenkast.

Een 16A beveiliging is niet afdoende daar de maximaal te verwachten stroom 17,3A is. De eerst volgende zekering waarde is 20A. Echter is 20A x 1,6=32A terwijl de hoofdzekering 25A is. Om selectief te zijn ten opzichte van de hoofdzekering moet u in dit geval dus contact opnemen met uw netbeheerder om uw hoofdzekering te laten verzwaren naar 1x35A. U kunt nog wel beargumenteren dat de verkregen 17,3A voortkomt uit 3975 Wpiek en wellicht in uw situatie de ligging van de panelen niet ideaal genoeg is om dit vermogen te bereiken.

Wij adviseren echter ten alle tijden uw installatie te berekenen om de maximale vermogens die door de fabrikanten worden afgegeven. Veiligheid boven alles.

U kunt de situatie uit het voorbeeld voorkomen door een aardlekautomaat te gebruiken. Een aardlekautomaat heeft de functie van een aardlekschakelaar en installatieautomaat in één. Zodoende kunt u uw inverter rechtstreek op de aardlekautomaat aansluiten welke rechtstreeks aangesloten zit op de hoofdschakelaar van uw groepenkast. Een hoofdschakelaar is vanaf 2005 verplicht.

In bovenstaand voorbeeld zou een aardlekautomaat 1+N 20A ideaal zijn. Afhankelijk van de specificatie van de fabrikant van uw omvormer kan deze eisen dat er C karakteristiek of hogere foutstroom dan 30mA benodigd is. Laat u hierover informeren door de leverancier van uw omvormer.

Het aansluiten van omvormers is vastgelegd in o.a. de NPR5310 blad 65. Hier staan tevens de verwijzingen naar de relevante NEN normen. U doet er verstandig aan tot een juiste afstemming te komen tussen uw omvormer, eigen energie verbruik, uw hoofdzekering en uw installatie in het algemeen.

Voordelige installatie van uw groepenkast in de meterkast

Ons advies is geheel vrijblijvend

Sluit uw zonnepanelen veilig aan op uw groepenkast tegen voordelige tarieven, door een erkende installateur. U voorkomt hiermee onnodige risico's

Mail ons

Bel ons