Keuzehulp

Disclaimer: Alle hiervolgende informatie is bedoeld om u als consument te informeren over aspecten die belangrijk zijn bij het samenstellen van een groepenkast. Het installeren en configureren van een groepenkast is voorbehouden aan elektriciëns. Een elektriciën heeft altijd de eindverantwoording ten aanzien van het aansluiten en inbedrijfstelling van uw installatie. Hij is degene die ter plekke uw situatie kan overzien.

SuperFlink sluit op basis van deze eindverantwoording alle aansprakelijkheid ten aanzien van het gebruik van de aangeboden informatie uit. Deze is slechts bedoeld u te wijzen op de verschillende aspecten die van belang kunnen zijn en u te motiveren u te laten informeren door een persoon met voldoende expertise.

Hulp bij het samenstellen van uw groepenkast

Een oude groepenkast 1 op 1 vervangen is zelden een goed idee. De verouderde kast is immers geplaatst in een tijd dat de energieconsumptie van een geheel andere aard was dan deze vandaag de dag is!

Het meest eenvoudige om te bepalen welke kast u nodig heeft, is contact met ons opnemen. Wij zijn dagelijks te bereiken van 9:00 tot 22:00 7 dagen in de week. Samen met u lopen we geheel vrijblijvend uw vragen en uitgangspunten door. Na dit gesprek weet uprecies welke kast het meest voor u geschikt, welke kosten uw keuzes eventueel meebrengen en wat de consequenties van deze keuzes zijn.

Bel gerust: 0524-711007

Tip: u kunt met uw telefoon een foto maken van de bestaande situatie en deze via WhatsApp naar ons sturen. Geef uw wensen door, dan kunnen wij u aan de hand van de foto adviseren over de mogelijkheden in uw specifieke geval. 

Ons advies is geheel vrijblijvend

Tip: u kunt met uw telefoon een foto maken van de bestaande situatie en deze via WhatsApp naar ons sturen. Geef uw wensen door, dan kunnen wij u aan de hand van de foto adviseren over de mogelijkheden in uw specifieke geval. 

Inhoudsopgave

  • Formaat groepenkast
  • Met buisinvoer IP40 of stof- en waterdicht IP65
  • 1 of 3 fase groepenkast
  • Aantal aardlekschakelaars
  • Soort aardlekschakelaars
  • Aantal lichtgroepen
  • Kookgroep nodig?
  • Krachtgroepen
  • Beltrafo
  • Een onderverdeler aansluiten
  • Terug leveren vanaf uw Solar Inverter
  • Juiste verdeling over de fasen
  • Uw hoofdzekering
  • Installatieautomaat of aardlekautomaat?

Formaat groepenkast

Het formaat van de groepenkast is afhankelijk van drie faktoren:

  • Het aantal componenten dat u wilt inbouwen.
    • Bij ieder component, zoals de installatie automaten en aardlekschakelaars, staat de breedte in modulen weer gegeven.
    • De som van al deze modulen en de gewenste positie bepaald of u een 12, 24, 36 of nog grotere kast nodig heeft.
  • Indien het een renovatie of vervanging betreft, betreft het ook dikwijls bestaande buizen. Om te voorkomen dat u deze moet verlengen kan het daarom handig zijn een kast te selecteren die weliswaar wat te groot is, maar wel de afstand tussen het chassis-deel van uw meter en de aanwezige buizen overbrugt.
  • Reserve ruimte. Als u reeds voorziet dat er in de toekomst uitbreidingen gewenst zijn, kan het verstandig zijn wat extra ruimte in de kast te reserveren.

Met buisinvoer IP40 of stof- en water dicht IP65

Het is belangrijk dat uw groepenkast goed bestand is tegen de omgevingsinvloeden op de plaats waar u hem wilt gebruiken.

Onze standaard groepenkasten met buisinvoer voldoen aan een IP dichtheid van 40, dat noemen we IP40. Deze kast is geschikt voor de standaard ruimte, inpandig zonder invloeden van stof, slijpsel, vet, gas of vochtigheid, de componenten aan de binnenzijde van deze kast zijn beschermd tegen aanraking.

Voor locaties waar zich andere omstandigheden voordoen, zoals in loodsen, keukens, schuren en stallen hebben we de IP65 kasten. Deze kasten kunnen worden voorzien van wartels en zijn bestand tegen directe waterstralen op de kast, daarnaast is deze kast zeer robuust en bestand tegen fikse stoten.

Bijgaand een tabel waarin de IP waarde versus het bestand zijn tegen invloeden is weergegeven:

IP waarde versus het bestand zijn tegen invloeden IP waarde versus het bestand zijn tegen invloeden

1 of 3 fase groepenkast

Om te bepalen wat voor groepenkast u nodig heeft, moet u weten hoeveel hoofdzekeringen u heeft. Dit kunt u zien aan uw energie meter. Ook kunt u het teruglezen op de factuur van uw energieleverancier of netbeheerder.

Komt u er niet uit, neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

U kunt ons een foto sturen van uw situatie en omschrijven wat uw wensen zijn.

Afhankelijk van de compleetheid van uw bericht sturen wij u een offerte met heldere uitleg over de opzet, of nemen we contact met u op om het beeld voor ons te verduidelijken zodat we een juiste offerte kunnen realiseren.

Onze offertes en adviezen zijn geheel vrijblijvend en verplichten u tot niets.

Aantal aardlekschakelaars

Het aantal aardlekschakelaars is afhankelijk van twee factoren.

De eerste is de Nederlandse norm.

Hierin staat dat u verplicht bent om in een woonhuis tenminste twee aardlekschakelaars te gebruiken. De voornaamste reden hiervoor is, dat in geval van nood (waarbij er 1 aardlekschakelaar uitgeschakeld is) er altijd nog een tweede aardlekschakelaar zorgt voor verlichting of communicatie.

Deze regel is niet van toepassing op een tweede groepenkast, zoals bijvoorbeeld in een schuur of garage.

De tweede factor is afhankelijk van het aantal groepen dat u wilt gebruiken.Een aardlekschakelaar mag maximaal 4 groepen beveiligen, dit mogen zowel licht als krachtgroepen zijn. Vanzelfsprekend moet een krachtgroep wel beveiligd worden met een 3 fase + Nul aardlekschakelaar. Alle aardlekschakelaars die eindgroepen beveiligen hebben altijd een foutstroom waarde van 30 mA (of lager).

Lekstromen boven 30 mA kunnen bij aanraking door mens dodelijk zijn. Aardlekschakelaars met hogere foutstromen mogen daarom alleen worden ingezet in industriële omgeving of ter beveiliging van kabels met selectiviteit in gedachte.

Laat u ten alle tijde goed adviseren alvorens hogere foutstroom gevoelige aardlekschakelaars in uw installatie op te nemen, wij helpen u graag!

Soort aardlekschakelaars

Aardlekschakelaar type B, ideaal voor installaties met zonnepanelen en/of een laadpaal
Zoals in voorgaand artikel al aangegeven is, zijn er 1 fase+nul en 3 fase+nul aardlekschakelaars.

Indien u slechts 1 hoofdzekering heeft (1 fase aansluiting), gebruikt u altijd 1 fase+N aardlekschakelaars. Wanneer u 3 hoofdzekeringen heeft (3 fase aansluiting) is het vooral van belang, bij een kleiner aantal groepen (<9), altijd 3 fase+N te gebruiken. Zo worden de groepen netjes verdeeld over de drie fasen.

aardlekschakelaar Iskra aardlekschakelaar Iskra

Heeft u 9 tot 12 lichtgroepen, dan kunt u uit met 3 stuks 1 fase+N aardlekschakelaars. Iedere fase heeft dan een eigen aardlekschakelaar zodat er een nette verdeling over de fasen is. Daarnaast moet het juiste vermogen van aardlekschakelaar worden geselecteerd, deze is altijd minstens zo hoog als de zekering of automaat die de gewenste aardlekschakelaar van stroom moet voorzien.

Heeft u bijvoorbeeld een 3 x 35 A hoofdzekering, dan ligt het voor de hand 40 A aardlekschakelaars te gebruiken. Daarnaast bestaan er nog diverse verschillen in de foutstroom toleranties van de aardlekschakelaars.

Wij verkopen standaard 30 mA aardlekschakelaars en hebben tevens 300 mA aardlekschakelaars in ons assortiment voor selectieve doeleinden.

Indien uw installatie selectief is opgebouwd zal er bij het ontwerp gezorgd worden dat, indien er een fout ontstaat in uw installatie, altijd het laatste component voor de verbruiker zal afschakelen. Dat is handig als u bijvoorbeeld een extra groepenkast wilt in uw schuur.

Wilt een een selectieve installatie, neem dan contact met ons zodat we u kunnen helpen.

Aantal lichtgroepen

Het aantal lichtgroepen is vooral afhankelijk van de opzet van uw huis, aantal kamers, keuken en aanwezige of geplande huishoudelijke installaties zoals wasmachine, droger, oven, fornuis, airco installatie, aggregaat, buitengroep voor tuin etc.

Wilt u een bestaande situatie renoveren, dan kunt u eenvoudig een aantal overnemen van uw huidige kast.

Wilt u echter uitbreiden, ook de keuken renoveren, of zwaardere apparaten gebruiken dan kan het verstandig zijn extra groepen in te plannen. Neem voor een juiste inschatting contact met ons op.

We nemen graag uw situatie en wensen met u door zodat uw groepenkast exact aan deze zal voldoen.

Kookgroep nodig?

Afhankelijk van het vermogen dat uw keukenmachines verbruiken is het soms nodig om eigen groepen aan deze machines toe te wijzen. Daarnaast is het belangrijk te kijken hoe deze 2 fase groepen worden beveiligd tegen lekfouten. Het zou immers niet verstandig zijn om 2 x 16 A te beveiligen achter 1 fase+Nul aardlekschakelaar waardoor deze gemaximaliseerd is op 1 x 25 A terwijl er wellicht 3 x 25 A voor handen is. Het maximale vermogen zou dan eenvoudig deze hoofdzekering kunnen overstijgen terwijl dit probleem met een 3 fase+Nul aardlekschakelaar over ten minste twee fasen verdeeld zou zijn.

Goed advies na een grondige inventarisatie voorkomt dit soort problemen.

Krachtgroepen

Een krachtgroep kan aangesloten worden mits er een positie vrij is achter een 3 fase+Nul aardlekschakelaar. Is die plaats er niet, dan zult u een extra aardlekschakelaar moeten aanschaffen.

In huisinstallaties mogen eindgroepen nooit zwaarder zijn als 16 A. Voor het terugleveren door Inverters gelden uitzonderingen, evenals voor het beveiligen van kabels/leidingen naar andere eindgroepen.

Voor machines die hoge opstartstromen veroorzaken kan C karakteristiek ingezet worden. Deze automaten verdragen langere tijd piekstromen welke bijvoorbeeld ontstaan bij het inschakelen van sommige las-apparaten, slijptollen of sauna kachels. U voorkomt hiermee ongewenst afschakelen.

Hulp of advies nodig?

Neem dan contact met ons zodat we u kunnen helpen uw installatie op een zinnige wijze conform de normen op te bouwen.

Beltrafo

Voor uw deurbel kan het nodig zijn dit gedeelte van uw huisinstallatie van zwakstroom te voorzien. Met een beltrafo, ook wel beltransformator genoemd, brengt u 230 V terug naar 12 V of 8 V, waarmee de meeste deurbellen prima functioneren.

Wij leveren onze beltransformatoren geplaatst in de groepenkast, met benodigde bedrading zodat uw elektriciën zelf kan bepalen op welke eindgroep deze zal worden aangesloten.

Een onderverdeler aansluiten

Indien u een extra groepenkast wilt aansluiten in bijvoorbeeld uw schuur, of een omgebouwd deel waar u uw gastenverblijf wilt realiseren, zijn er een aantal zaken die u voor ogen moet nemen.

  • Wat zijn de invloeden van vocht en stof op de lokatie, neem ik een IP40 of een water- en stofdichte IP65 kast?
  • Is het een enkele ruimte of is er sprake van een slaapkamer, badkamer en woonkamer? (een verblijf voor gasten moet worden uitgerust met tenminste twee aardlekschakelaars, een schuur mag met 1)
  • Hoe bereik ik dat mijn installatie selectief is?

Zeker bij een gastenverblijf is het handig dat, indien uw gast een fout veroorzaakt, hij zelf bij de aanwezige groepenkast kan en zo niet bij uw hoofdverdeler hoeft te komen waarvoor hij u nodig heeft toegang te verschaffen tot uw ruimte. Het geeft u meer vrijheid van bewegen.

In het voorbeeld van een schuur, is het eveneens een stuk handiger als u in de schuur zelf de installatie kunt inschakelen en niet in het donker uw weg uit de schuur hoeft te vinden naar de hoofdverdeler om het probleem op te lossen.

Neem gerust contact met ons op zodat we alle factoren die van belang zijn kunnen inventariseren en u op deze manier van specifiek advies kunnen voorzien. Onze adviezen zijn geheel vrijblijvend en kunnen verwerkt worden in onze offertes, welke u kunt voorleggen aan uw monterend installateur.

Terugleveren vanaf uw omvormer

Indien u wilt terugleveren vanaf uw Solar installatie gelden er een aantal regels en daarnaast, los van de normen, de beste praktische uitvoeringen:

Hoeveel vermogen gaat uw omvormer leveren?

Het maximaal opgewekte vermogen in Watts mag nooit hoger zijn dan de waarde van uw hoofdzekering. Indien dit niet is aangepast aan elkaar, zou u theoretisch meer vermogen kunnen opwekken en terugleveren dan uw hoofdzekering aan kan.

Daarnaast is het toegestaan om tot 600 Watt direct terug te leveren aan een wandcontactdoos, terwijl hogere waarden in stromen direct aan uw groepenkast moeten worden terug geleverd. De reden hiervan ligt vooral in het feit dat uw bedrading niet geschikt is voor een te zware stroom belasting, welke kan optreden als deze stroom ontvangt vanaf de groepenkast EN vanaf uw inverter.

Heeft u een 1 fase of 3 fase omvormer?

Afhankelijk hiervan zullen ook de gebruikte componenten moeten worden aangepast op de ontvangst van 1 fase of 3 fase stroom.

Welke installatievoorschriften stelt de fabrikant van de inverter?

Sommige fabrikanten stellen als eis dat er een type B aardlekschakelaar ingezet zal worden om de stroom aan uw groepenkast terug te leveren. Het type B heeft als eigenschap bij zowel gelijk- als wisselspanning te functioneren. Aangezien een omvormer beiden stromen in zich heeft, kunnen sommige fabrikanten niet garanderen dat er bij een defect in de inverter geen gelijkspanning op het wisselspanning deel te voorkomen is en stellen ze om deze reden zulke eisen.

Het type B is een aardlekschakelaar die zeer specifiek en zodoende ook prijzig is.

U doet er verstandig aan hierop te letten alvorens u de omvormer aanschaft, een type B kan uw kosten aanzienlijk verhogen.

U doet er verstandig aan contact met ons op te nemen zodat we tot een juiste afstemming komen tussen uw inverter, eigen energie verbruik, uw hoofdzekering en uw installatie in het algemeen.

U voorkomt hiermee onnodige risico's, ons advies is geheel vrijblijvend.

Tip!

Stel zelf uw groepenkast samen met behulp van onze configurator. 

Juiste verdeling over de fasen

Indien u een 3 fase aansluiting heeft is het van belang om te zorgen dat uw huisinstallatie zo veel mogelijk iedere afzonderlijke fase gelijk belast, zo maakt u optimaal gebruik van het aan u geleverde vermogen. Dit principe is vooral van belang indien u een kookgroep wilt aansluiten, het risico bestaat dat de kookgroep die doorgaans uit twee gekoppelde groepen bestaat, zijn vermogen geheel vraagt van één enkele fase. Het is dan goed mogelijk dat juist op het meest ongewenste tijdstip (denk aan de feestdagen tijdens het koken voor een grote groep mensen) waarbij u uw fornuis en/of oven maximaal belast, de hoofdzekering het begeeft.

Had u de kookgroep over twee fasen aangesloten was er niets aan de hand geweest.

Neem voor een juiste afweging contact met ons op. We zullen u vragen naar de vermogens die uw keukenmachines afnemen. Deze vind u doorgaans op het typeplaatje of in gebruiksaanwijzing van uw machine. In combinatie met de waarde van uw hoofdzekering kunnen we een juiste configuratie van uw groepenkast bepalen zodat nare verassingen, juist op de momenten dat u het meest afhankelijk bent van uw machines worden voorkomen.

Uw hoofdzekering

De waarde van uw hoofdzekering is altijd het uitgangspunt voor de opzet van uw groepenkast. Afhankelijk van de waarde in Ampère en het aantal fasen, moet de bedrading afgestemd zijn op het te verwachten vermogen wat uw groepenkast gaat leveren. De hoofdschakelaar zal hierop worden aangepast.

Wij bieden u ons vrijblijvend advies zodat de juiste aanpassingen kunnen zorgen voor een technische oplossing.

Installatieautomaat of aardlekautomaat?

Het grote voordeel van een aardlekautomaat is dat deze zowel de functie van de installatieautomaat als de de functie van de aardlekschakelaar in één heeft. Daar waar een aardlekschakelaar afschakelt en meteen tot maximaal 4 installatieautomaten niet meer van stroom voorziet, is dat bij een aardlekautomaat maximaal 1 groep.

U ziet zodoende exact op welke groep de fout zich heeft voorgedaan, terwijl op de overige groepen de functie gewaarborgd blijft.

Uw koelkast en vriezer blijven daarmee bijvoorbeeld gewoon functioneren mits deze op een andere groep zijn aangesloten als de desbetreffende aardlekautomaat.

Uw installatie is daarmee zeer bedrijfszeker, daarnaast bespaart het u een hoop ruimte waardoor u in staat bent een zeer compacte groepenkast te plaatsen.

Copyright © 2013-present Superflink, Inc. All rights reserved.