Follow
 
Home | Garantie | Openingstijden | Onze merken | Bestelprocedure | Kwaliteit | Contact
Hulp nodig? Bel dan:
0524 711 007
*Ma t/m zo van 9:00 tot 22:00 uur
Log In

Wachtwoord vergeten?

Subtotaal winkelwagen: €0.00

Groepenkasten

Groepenkast bestellen?

Je gaat je groepenkast vervangen of uitbreiden in je meterkast. Dan ben je op zoek naar een veilige en betrouwbare kast en bijbehorende componenten van uitstekende kwaliteit. Superflink.nl levert deze hoogwaardige producten van het Sloveense A-merk Iskra.

Op Superflink.nl kun je niet alleen groepenkasten bestellen maar we vertellen je ook waar rekening mee te houden. Wilt u nog geen groepenkast kopen maar bent u alleen nog op zoek naar informatie? Kijk eens op de volgende pagina waar u kunt lezen waar u op moet letten bij het kopen van een groepenkast.

Advies of hulp nodig?


Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze en voorzien u van professioneel advies!

+31 524 711 007

Bereikbaar van 08:00 - 22:00

 

Of bekijk onze hulppagina met adviezen voor het kiezen van de juiste meterkast componenten.

Snel en direct advies

Simpel en snel een antwoord op jouw persoonlijke situatie nodig? Neem direct contact op

Wij zijn dagelijks te bereiken van:
8:00 tot 22:00, 7 dagen in de week

Samen lopen we vrijblijvend je vragen en uitgangspunten door. Hierdoor weet je precies welke groepenkast voor jouw meterkast en situatie het meest geschikt is en wat de kosten en consequenties van je keuzes zijn.

Telefoon: 0524 - 711 007
Whatsapp: 06- 549 777 20

Daarnaast biedt Superflink je een webapp waarmee je met je smartphone eenvoudig een foto kunt maken van de bestaande meterkast situatie. Door je wensen samen met deze foto naar ons te sturen kunnen we je persoonlijk advies geven over jouw meterkast wensen.

Complete groepenkast bestellen

Waar moet je op letten?

Je gaat je zekeringkast vervangen in je meterkast, waar moet je rekening mee houden? Een aantal jaren geleden was de energie consumptie heel anders dan nu. Het is daarom verstandig om bij het bestellen van een nieuwe zekeringkast rekening te houden met het huidige energieverbruik en andere zaken die tegenwoordig in je meterkast aanwezig zijn.

Hieronder volgt een samenvatting van onze uitgebreide uitleg over waar u op dient te letten wanneer u uw groepenkast gaat vervangen. Wanneer u geïnteresseerd bent in de diepere achtergrond informatie is de volgende pagina een aanrader.

Het formaat

Om het ideale formaat van uw zekeringkast te bepalen zullen we met een aantal zaken rekening moeten houden wanneer we u uw kast samenstelt:

  • Het aantal componenten: Dit bepaalt of u een 12, 24, 36 of nog grotere kast nodig hebt.
  • Kies liever een te grote kast: Hiermee voorkom je dat je de bestaande buizen moet verlengen.
  • Toekomstige uitbreiding: Is een goede reden om extra ruimte in kast te reserveren.

1 Fase of 3 fase groepenkast bestellen?

Om te bepalen welke zekeringkast je nodig hebt moet je weten hoeveel hoofdzekeringen je hebt. Naast de tips op onze pagina met achtergrond informatie kun je ook op de factuur van je energieleverancier of netbeheerder teruglezen of je een 1 fase of 3 fase zekeringkast in je meterkast hebt. Bij twijfel kunt u altijd met uw Energieleverancier, Netbeheerder of met SuperFlink bellen.

Met buisinvoer (IP40) of waterdicht (IP65)

NEN IP Waarden voor de complete groepenkast

Het is belangrijk dat groepenkasten goed bestand zijn tegen omgevingsinvloeden. Onze standaard kast met buisinvoer voldoet aan een IP dichtheid van 40. IP40 groepenkasten zijn geschikt voor standaard ruimtes, inpandig en zonder invloed van stof, slijpsel, vet, gas of vochtigheid. Voor uw doorsnee meterkast kunt u daarom gerust onze standaard groepenkast kopen. De componenten aan de binnenzijde van deze groepenkasten zijn beschermd tegen aanraking. In loodsen, keukens, schuren en stallen worden veelal IP65 groepenkasten gebruikt. Deze groepenkasten kunnen worden voorzien van wartels en zijn beschermd tegen directe waterstralen. Daarnaast zijn deze groepenkasten zeer robuust en bestand tegen fikse stoten.

Hoeveel aardlekschakelaars monteren?

Het aantal aardlekschakelaars is afhankelijk van de Nederlandse norm en het aantal groepen dat je in de kast wilt gebruiken.

Nederlandse norm

In de Nederlandse norm staat dat je verplicht bent om in een woonhuis tenminste 2 aardlekschakelaars te gebruiken. In geval van nood is er altijd nog een 2e aardlekschakelaar die zorgt voor verlichting of communicatie.

Hoeveel groepen wil je gebruiken?

Een aardlekschakelaar mag maximaal 4 groepen beveiligen, dit mogen zowel licht- als krachtgroepen zijn. Alle aardlekschakelaars die eindgroepen beveiligen hebben een foutstroom waarde van 30 mA (of lager). Lees belangrijke informatie over aardlekschakelaars!!!

Welke aardlekschakelaar?

1 Fase of 3 Fase aardlekschakelaar Iskra Aardlekschakelaar

Heeft u 1 hoofdzekering, 1 fase aansluiting voor je groepenkast. Gebruikt u altijd 1 fase+N aardlekschakelaars. Heeft u 3 hoofdzekeringen en minder dan 9 groepen. Dan gebruikt u altijd de 3 fase+N aardlekschakelaar. Heb je 9 tot 12 lichtgroepen? Dan kun je volstaan met 3 stuks 1 fase+N aardlekschakelaars.

Vermogen van de aardlekschakelaar

Het vermogen van de aardlekschakelaar moet minstens zo hoog zijn als de zekering of automaat die de gewenste aardlekschakelaar van stroom moet voorzien. Heb je bijvoorbeeld een 3 x 35 A hoofdzekering, dan ligt het voor de hand 40 A aardlekschakelaars te gebruiken. Daarnaast bestaan er nog diverse verschillen in de foutstroom toleranties van de aardlekschakelaars, 30mA en 300mA. Hierover leest u meer op Aardlekschakelaars.

Selectief ontwerp

Een selectief ontwerp zorgt ervoor dat altijd de laatste component voor de verbruiker zal afschakelen als er een fout ontstaat. Dat is handig als je bijvoorbeeld een extra stoppenkast wilt in de schuur. Wil je een een selectieve installatie, neem dan contact op.

Hoeveel lichtgroepen zijn er nodig?

Het aantal lichtgroepen is vooral afhankelijk van de opzet van je elektrische installatie van je huis: aantal kamers, keuken en aanwezige of geplande huishoudelijke installaties zoals wasmachine, droger, oven, fornuis, airco installatie, aggregaat, buitengroep voor tuin, etc. Ieder apparaat dat meer dan 2000 Watt (2kW) verbruikt krijgt zijn eigen groep. Neem voor een juiste inschatting contact met ons op. We nemen graag de situatie en wensen met je door.

Met kookgroep

In deze tijd dat Nederland van het gas af moet is het verstandig om rekening te houden met het plaatsen van een kookgroep. Daarnaast is het belangrijk te kijken hoe deze 2 fase groepen worden beveiligd tegen lekfouten. Laat u goed adviseren over het plaatsen van een kookgroep en de aardlekschakelaar voor uw groepenkast.

Met krachtgroep

Een krachtgroep kan aangesloten worden mits er een positie vrij is achter een 3 fase+Nul aardlekschakelaar. Is die plaats er niet, dan zul je een extra aardlekschakelaar moeten aanschaffen. In huisinstallaties mogen eindgroepen nooit zwaarder zijn dan 16 A. Voor machines die hoge opstartstromen veroorzaken kan C karakteristiek ingezet worden. Deze automaten verdragen langere tijd piekstromen en voorkomen ongewenst afschakelen.

Beltrafo in uw kast

Voor een deurbel kan het nodig zijn dit gedeelte van uw huisinstallatie van zwakstroom te voorzien. Met een beltrafo, ook wel beltransformator genoemd, breng je 230 V terug naar 12 V of 8 V. Hiermee functioneren de meeste deurbellen prima. Wij leveren onze beltrafo's inclusief benodigde bedrading. Hierdoor kan uw elektriciën zelf kan bepalen op welke eindgroep deze zal worden aangesloten in één van de groepenkasten.

Extra kast aansluiten

Als je een extra stoppenkast wilt aansluiten (in bijvoorbeeld uw schuur of omgebouwd deel waar je een gastenverblijf wilt realiseren) zijn er een aantal zaken die je voor ogen moet houden:

  • Wat zijn de invloeden van vocht en stof op de lokatie? (Moet ik een IP40 of een water- en stofdichte IP65 groepenkast bestellen?)
  • Is het een enkele ruimte of is er sprake van een slaapkamer, badkamer en woonkamer? (Een verblijf voor gasten moet worden uitgerust met tenminste 2 aardlekschakelaars, een schuur mag met 1)
  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn installatie selectief opgebouwd is?

Zeker bij een gastenverblijf is het handig dat als uw gast een fout veroorzaakt in één van de groepenkasten, hij zelf in zijn meterkast bij de aanwezige kast kan. Hij heeft u dan niet nodig om toegang te verschaffen tot de centrale verdeler. In een schuur is het eveneens een stuk handiger als je zelf de installatie kunt inschakelen. Je hoeft dan niet in het donker de weg naar de hoofdverdeler te zoeken om het probleem op te lossen. Neem gerust contact met ons op zodat we je vrijblijvend van advies kunnen voorzien.

Zonnepaneel aansluiten

Indien je stroom wilt terugleveren vanaf een zonnepaneel installatie gelden er een aantal regels en praktische uitvoeringen:

Hoeveel vermogen gaat uw zonnepaneel leveren?

Iskra Zonnepaneel Inverter

Het maximaal opgewekte vermogen in Watts mag nooit hoger zijn dan de waarde van uw hoofdzekering. Als dit niet op elkaar aansluit zou je theoretisch meer vermogen kunnen opwekken en terugleveren dan de hoofdzekering aan kan.

Heb je een 1 fase of 3 fase inverter?

De gebruikte componenten moeten worden aangepast op de ontvangst van 1 fase of 3 fase stroom.

Welke installatie voorschriften stelt de fabrikant van de zonnepanelen?

Sommige fabrikanten eisen een type B aardlekschakelaar om de stroom aan het net terug te leveren. Deze aardlekschakelaar kan zowel bij gelijk- als wisselspanning functioneren. Zonder deze aardlekschakelaar kan het bij een defect gebeuren dat er gelijkspanning op het wisselspanning deel komt te staan. Het type B is een zeer specifieke aardlekschakelaar en is om die reden ook erg prijzig. Let hier van te voren op bij de aanschaf van een zonnepaneel. Een type B kan de kosten aanzienlijk verhogen. Neem contact met ons op voor een juiste afstemming tussen de inverter, energie verbruik en hoofdzekering. Hiermee voorkom je onnodige risico's. Ons advies is geheel vrijblijvend.

Uitgebreidere informatie over wat u moet weten bij het kopen van zonnepanelen.

Gelijke belasting over de fasen

Bij een 3 fase groepenkast aansluiting in je meterkast is het van belang iedere afzonderlijke fase gelijk te belasten. Zo maak je optimaal gebruik van het aangeleverde vermogen. Dit principe is belangrijk als je een kookgroep wilt aansluiten. Het risico bestaat namelijk dat de kookgroep (die doorgaans uit twee gekoppelde groepen bestaat) zijn vermogen geheel vraagt van één enkele fase. Het is dan mogelijk dat tijdens de feestdagen de hoofdzekering het begeeft omdat je het fornuis en/of oven maximaal belast. Neem voor advies contact met ons op. Deze vind je doorgaans op het typeplaatje of in de gebruiksaanwijzing van de machine. Met de waarde van de hoofdzekering in combinatie met de vermogens van je keukenmachines kunnen we een juiste configuratie van de stoppenkast of groepenkast bepalen.

Hoofdzekering

De waarde van je hoofdzekering is altijd het uitgangspunt voor de opzet van je zekeringkast. Afhankelijk het aantal Ampère en fasen, moet de bedrading afgestemd zijn op het verwachte vermogen van je kast. De hoofdschakelaar zal hierop worden aangepast.

Met installatieautomaat of aardlekautomaat?

Het grote voordeel van groepenkasten met een aardlekautomaat is dat deze de functie van de installatieautomaat én de functie van de aardlekschakelaar in één heeft. Een aardlekautomaat schakelt dan maximaal 1 groep af. Een aardlekschakelaar daarentegen, schakelt direct tot maximaal 4 groepen af. Je ziet bij een aardlekautomaat daardoor direct op welke groep de fout zich heeft voorgedaan. De overige groepen schakelen dan niet af. De koelkast en vriezer blijven daarmee bijvoorbeeld functioneren, mits aangesloten op een andere groep. Je installatie is daarmee zeer bedrijfszeker en bespaart je een hoop ruimte. Hierdoor kun je, bij kleinere meterkasten, een zeer compacte kast plaatsen.

Wilt u een groepenkast bestellen? Weet dat u bij twijfel altijd contact op kunt nemen met de specialisten van Superflink. Wij staan u dagelijks te woord en nemen alle tijd om uw vragen te beantwoorden en uw wensen tot een mooie stoppenkast te verwezenlijken.

Wij zijn bereikbaar via

Email: info@superflink.nl

Telefoon: 0524-711007

1 artikel(en)

per pagina
per pagina

Lijst  Foto-tabel 

Van hoog naar laag sorteren
Wijzig weergave

1 artikel(en)

per pagina
per pagina

Lijst  Foto-tabel 

Van hoog naar laag sorteren
Wijzig weergave