U wilt zonnepanelen aansluiten?

Laat u zonnepanelen plaatsen? Dan moeten deze aangesloten worden op het stroomnetwerk. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden:

 

  • De omvormer van de zonnepanelen aansluiten op uw groepenkast. U vindt alle componenten die u nodig hebt op deze pagina. Onderaan deze pagina leest u meer over het aansluiten van de zonnepanelen omvormer.
  • Wilt u de volledige groepenkast vervangen, bijvoorbeeld omdat deze toch verouderd is? Bekijk dan onze 1 fase groepenkasten met PV-groep of 3 fase groepenkasten met PV-groep
Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Zonnepanelen aansluiten meterkast

Doormiddel van zonnepanelen wordt er stroom opgewekt in uw woning of pand. Een deel van de opgewekte stroom gaat terug naar het elektriciteitsnet via uw meterkast, het andere deel wordt gebruikt door elektrische apparaten die aanstaan. 

 

Zelf zonnepanelen aansluiten

Zelf zonnepanelen aansluiten? Dan zijn er enkele dingen van belang. Zonnepanelen dienen aangesloten te worden op een vrije groep in uw meterkast, er mogen namelijk geen verbruikers tussen de omvormer en de meterkast zitten. Als u meer dan drie zonnepanelen gaat aansluiten heeft u een nieuwe installatiekabel nodig die vanaf de omvormer aansluit op de groep in de meterkast.

 

Aansluitschema zonnepanelen

 

PV-verdeler voor zonnepanelen

Het is meestal lastig om in de bestaande situatie kabels van het dak naar de groepenkast te brengen. Indien dit het geval is kunnen we een vrije groep gebruiken die naar de garage of zolder gaat. Deze kabels wordt gebruikt om de Pv-verdeler op aan te sluiten die de stroom vanaf de omvormer kan aannemen (de omvormer zet gelijkstroom om tot wisselstroom). Ook biedt de Pv-verdeler een wandcontactdoos zodat de elektrische apparaten in de garage/op zolder bruikbaar blijven. 

Om ervoor te zorgen dat de elektrische apparaten de opgewekte stroom kunnen gebruiken, sluiten we een kabel aan tussen de omvormer en de meterkast. Tussen de omvormer en meterkast mogen geen verbruikers zitten. Om de veiligheid te waarborgen dient zowel de kabel aangesloten te worden aan een vrije groep in de meterkast, als de omvormer aan zijn eigen aardlekautomaat. 

Lees meer op de PV-verdeler pagina.

 

Omvormer aansluiten

Met de selectie componenten op deze pagina kunt u uw zonnepanelen inverter aansluiten op uw bestaande of nieuwe groepenkast. Om te bepalen welke beveiliging voor u geschikt is moet u weten wat het piek vermogen is van uw zonnepanelen PV installatie.

Voor 1 fase inverters: Piekvermogen / netspanning 230V=Amperage.

Daarnaast is het van belang dat u weet hoe uw omvormer is opgebouwd. Omvormers uitgerust met een scheidingstransformator mogen worden beveiligd met een aardlekschakelaar Klasse A (TYPE A). Omvormers zonder scheidingstransformator MOETEN worden beveiligd met een aardlekschakelaar Klasse B (TYPE B). Er zijn uitzonderingen: Indien uw omvormer door de fabrikant is voorzien van een beveiliging Type B of als fabrikant anders verklaart middels een 6mA verklaring.

Wij raden u met klem aan zorgvuldig de instructies van uw omvormer-fabrikant te raadplegen voor een correcte aansluiting van uw omvormer op uw installatie. Tevens kunt u het Normblad NPR5310 pag. 65 raadplegen welke exacte instructies geeft evenals een controle tabel. 

 

1 fase of 3 fasen groepenkast?

Om de vraag te beantwoorden moet er eerst bekeken worden hoeveel panelen op het dak komen en welk piekvermogen de installatie kan genereren. Strikt genomen is het verstandig niet meer dan 3200W piek terug te leveren op een 1 fase installatie met 25A hoofdzekering. Bij een 35A hoofdzekering zou dit rond de 5000 W piek liggen, echter, moeten er zeker REM-automaten worden toegepast om overbelasting van de groepenkast te voorkomen.

Wij zien zelf het liefst de iets zwaardere installaties, boven de 3000 W piek, standaard aangesloten worden op 3 fase groepenkasten en tevens 3 fase omvormers.

De reden ligt in het feit dat de kans bijzonder groot is dat er komende jaren steeds meer aangepast moet worden en een enkele fase dan vaak niet meer voldoet.


Moet mijn groepenkast vervangen worden als ik zonnepanelen laat plaatsen?

Of uw groepenkast vervangen moet worden hangt van een aantal zaken af. Is uw groepenkast voorzien van een hoofdschakelaar, aardlekschakelaars en installatieautomaten en heeft deze voldoende ruimte voor bij te plaatsen componenten, dan kan uw groepenkast waarschijnlijk aangepast worden. Ook als u geen ruimte in de kast heeft, maar er nog wel voldoende ruimte omheen is waar een extra kast geplaatst kan worden, kan dit tot de mogelijkheid behoren.

Meestal zal de omvormer fabrikant specificeren hoe de panelen aangesloten moeten worden, u leest dit in de gebruiksaanwijzing van de omvormer terug. Ervaring zegt ons dat bij een opgewekt vermogen boven de 2000 Watt piek, een standaard 30mA aardlek ongewenst kan trippen. Ongewenst trippen betekend dat de aardlek een fout ziet en tript, terwijl dit geen fout was, maar slechts een vooraf bekende verliesstroom behorende bij de specifieke omvormer.

 

Wij voeren PV groepen standaard uit met 100mA of 300mA aardlekautomaten. Deze zijn uitermate geschikt voor omvormers.

 

U doet er tevens verstandig aan om goed te bezien welke vermogen uw omvormer per fase, of op 1 enkele fase gaat terugleveren. Dit piek vermogen vermeerd met de waarde van uw hoofdzekering is het totaal vermogen wat op die bewuste fase kan stromen. Uw groepenkast, de bedrading en componenten moeten geschikt zijn deze stromen te voeren. Zou u bijvoorbeeld een 35A hoofdzekering hebben en hier 20A aan toevoegen van uw zonnepanelen, dan onstaat de situatie dat er 55A door de kast kan lopen. Bij 6mm bedrading bestaat dus al de kans op overbelasten.

Wij leveren in dergelijke situaties REM automaten welke de totale stroom door de kast maximaliseren. 


In het kort zijn de volgende zaken van belang:

  • Constructie omvormer (6mA verklaring) bepaalt aardlek type A of type B
  • Lever nooit meer dan 80% van het nominale vermogen van de beveiligende automaat. Dus 16A aardlekautomaat is maximaal 12A terug leveren. Een en ander komt de warmte huishouding in de groepenkast ten goede. Tevens zijn de beveiligingen uitgevoerd met bi-metaal. Een continue belasting op het maximaal vermogen van een aardlekautomaat is daarom geen verstandige keuze.
  • Sets onder 2000 W piek doorgaans op 30mA aangesloten kunnen worden. Hierboven is 100mA een must om ongewenst trippen door lekstromen te voorkomen.
  • Neem bij de keuze voor het gewenste Amperage selectiviteit tov de hoofdzekering in overweging. Ideaal is de verhouding 1,6 x lager dan de hoofdzekering.


In een standaard situatie betekent dit kort gezegd dat u indien u meer dan 12A wilt terug leveren met een 25A hoofdzekering u een drie fase omvormer nodig heeft om de normen exact te volgen!

Ondersteuning nodig? Laat het ons weten. Het kost u niets, verplicht u tot niets en we zijn blij onze kennis en ervaring te delen!

Keuze diagram aardlekbeveiliging PV groep Keuze diagram aardlekbeveiliging PV groep

Groepenkasten met een speciale groep voor zonnepanelen?

Speciale groepenkasten voor zonnepanelen kunnen we voor u samenstellen.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u dat wij eens meekijken om een oplossing op maat te vinden voor uw situatie? Neemt u dan vooral contact met ons op; Superflink staat klaar voor elke professional en handige particulier.

Copyright © 2013-present Superflink, Inc. All rights reserved.