1 of 3 fase groepenkast?

Om te bepalen wat voor groepenkast u nodig heeft, moet u weten hoeveel hoofdzekeringen uw aansluiting heeft. U kunt dit zien aan uw elektriciteitsmeter, ook kunt u het teruglezen op de factuur van uw energieleverancier of netbeheerder.

Heeft u een zwaardere aansluiting nodig?

Je kunt aan je electriciteitsmeter zien of u een 1 of 3-fase aansluiting heeft.
Die vraag komt vaak naar voren als de situatie is veranderd. Er zijn enkele uitgangspunten die u moet overdenken alvorens u besluit uw aansluiting te verzwaren.

  • welke apparaten gebruikt u in huis en hoeveel Watt (VA) gebruiken deze apparaten?
  • welke apparaten gebruikt u gelijktijdig?

Een 1 fase aansluiting van 25A kan maximaal 5500 Watt leveren
Een 1 fase aansluiting van 35A kan maximaal 8000 Watt leveren

Hieruit volgt dat indien de combinatie van apparaten die u gelijktijdig wilt benutten dicht in de buurt of hoger uitkomen dan de hierboven vermelde waarden, u er verstandig aan doet uw hoofdzekering te laten verzwaren. Omgekeerd gaat dit ook op als u wilt terugleveren vanaf uw PV-installatie. De hoogst toegestane zekering in uw groepenkast waarop u mag terugleveren bedraagt de waarde van uw hoofdzekering gedeeld door 1,6. zo mag u maximaal een 16A zekering plaatsen in een groepenkast die gezekerd is met een 25A hoofdzekering. Wel kunt u overwegen om naast de 16A nog een 10A zekering te plaatsen ten einde de maximale capaciteit aan terug te leveren energie te benutten. Uw hoofdzekering(en) kunt u veelal terugvinden in uw meterkast onder de groepenkast.

Doorgaans is het verstandiger om niet te krap tegen de waarde van de hoofdzekering aan te verbruiken of terug te leveren(salderen).

Indien u uw hoofdzekering wilt verzwaren raden wij u aan op www.aansluitingen.nl de door u gewenste wijziging door te geven. Dit is een landelijk portaal voor alle gewenste wijzigingen in de aansluitingen voor uw woning.

1 of 3 fase aansluiting groepenkast 1 of 3 fase aansluiting groepenkast

Heeft u vragen? 

Vanzelfsprekend staan wij u ook graag te woord bij het bepalen wat voor uw situatie het verstandigste is
Onze offertes en adviezen zijn geheel vrijblijvend en verplichten u tot niets.

Of neem contact op via onze contactpagina

Komt u er niet uit? 

Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag. U kunt ons via WhatsApp een foto sturen van uw situatie en omschrijven wat u wilt. 


Afhankelijk van de compleetheid van uw bericht, sturen we u een offerte met heldere uitleg over de opzet of nemen we contact met u op om het beeld voor ons te verduidelijken voor een juiste offerte.

Help, mijn netbeheerder sluit mij pas aan na het plaatsen van een 3 fase kast

maar ik heb nog steeds 1 fase tot ze komen...

Deze vraag krijgen we erg vaak. We kunnen uw 3 fase kast zo maken dat deze aangesloten kan worden op uw huidige 1 fase aansluiting. Zodra uw netbeerder uw hoofdzekering heeft aangepast passen zij de tijdelijke 1 fase situatie aan naar de gewenste 3 fase situatie, heel eenvoudig en verwacht, ook voor de monteur van de netbeheerder. Wij leveren u drie extra aansluitdraden mee. U kunt deze eenvoudig monteren op de drie fasen van uw hoofdschakelaar en deze doorverbinden op het standaard toebehoren. Hierin treft u messing blokjes aan die passen in de uitsparingen onderin onze IP40 kasten. Hierdoor werken uw lichtgroepen naar behoren. Indien er sprake is van krachtgroepen mogen deze niet worden gebruikt tot de gewenste wijziging door uw netbeheerder is uitgevoerd. Deze installatieautomaat blijft dus uit.

Komt u er niet uit? Vraag naar onze installatie service.

Copyright © 2013-present Superflink, Inc. All rights reserved.