Groepenkast vervangen

Wanneer moet een groepenkast vervangen worden? Moet een oude stoppenkast altijd vervangen worden om de veiligheid van het pand te waarborgen of kunt u nog makkelijk jaren met uw oude groepenkast doen? Vaak is het niet nodig om de groepenkast te vervangen, tenzij de kast sterk verouderd is, u problemen heeft op het gebied van ruimtegebrek of problemen met uw stroomnetwerk.

We kijken graag samen met u naar de situaties waarin de groepenkast vervangen moet worden. U kunt ook een foto maken van uw groepenkast naar ons sturen, zodat we direct met u mee kunnen kijken. We zijn via whatsapp te bereiken op 0654977720, of u kunt ons mailen op info@superflink.nl.

In welke gevallen hoeft de groepenkast niet vervangen te worden?

Indien uw groepenkast recent is geplaatst, voorzien is van een hoofdschakelaar, tenminste 2 aardlekschakelaars, netjes en compleet is, is de kans aanwezig dat uw groepenkast nog prima voldoet. De kans is groot dat u deze tekst leest omdat er een wijziging moet plaats vinden door bijvoorbeeld de noodzaak voor een extra groep voor bijvoorbeeld een kooktoestel, een kabel naar een onderverdeler, een warmtepomp, boiler, elektrische auto of aansluiten zonnepanelen.

Deze voorbeelden zijn allen aansluitingen waarbij en gedurende langere tijd significante vermogens nodig zijn. Juist dergelijke belasting van uw groepenkast vraagt om een integere groepenkast. Met integer bedoelen we een kast die correct is aangesloten, zowel zichtbaar aan buitenzijde, als correct aangesloten aan binnenzijde.

Correct aangesloten aan binnenzijde is in eerste instantie het best te beoordelen voor het geoefende oog, maar er zijn zaken waar u op kunt letten. Is de bedrading heel, of zijn er delen van het gebruikte koper(draad) zichtbaar? Zijn er meerdere draden aangesloten op dezelfde klem? Zijn er verschillende merken componenten gebruikt? Werken de testknoppen van de aardlekschakelaars? Is het materiaal schoon en vrij van stof, vet of condens? Zijn er schroei sporen? Ziet de kast er geordend uit?

Indien u op 1 of meerdere van deze checks zaken aantreft die u niet vertrouwd, is het handig de kast te laten beoordelen of vervangen.

Treft u geen afwijkingen aan, maar is de kast niet voorzien van voldoende ruimte, dan moet u beoordelen of de gebruikte kast kan worden uitgebreid. wij raden u aan om bij jonge kasten, uitbreidingen te plaatsen van hetzelfde merk als de reeds aanwezige kast. De fabrikant kan zodoende garanderen dat het samenspel van de gebruikte componenten conform de door de fabrikant uitgevoerde typetesten zullen functioneren. Dergelijke testen zijn de basis voor garantie en aansprakelijkheid.

 

Wanneer moet de groepenkast wél vervangen worden?

Er zijn een aantal gevallen waarbij we u sterk aanraden om de groepenkast wel te vervangen;

  • Uw stoppenkast heeft géén aardlekschakelaar (vaak in systemen die voor 1975 geplaatst zijn)
  • Er is niet genoeg ruimte in de groepenkast om nieuwe aansluitingen mogelijk te maken
  • U heeft problemen met uw stroomvoorziening (bijvoorbeeld knipperende lampen in het pand bij hoge vraag naar stroom of bedrading die georganiseerd of vervangen moet worden)
  • U wilt uw woning moderniseren en wilt dat de veiligheid optimaal gegarandeerd wordt
  • U wilt een laadpaal, fornuis, bubbelbad of andere grootverbruiker aansluiten op uw huidige stroomsysteem maar heeft een groepenkast die voor september 2005 geplaatst is

Naast bovenstaande situaties is het goed om te weten dat de eisen aan groepenkast de afgelopen jaren telkens omhoog bijgesteld zijn. Dit heeft alles te maken met de veiligheid en de mate waarin stroom gebruikt wordt. Houdt u ook rekening met het feit dat alle componenten van de groepenkast onderhevig zijn aan slijtage en veroudering. Het vervangen van oudere groepenkasten is daarmee vaak geen overbodige luxe.

Zelf de groepenkast vervangen

Zelf de groepenkast vervangen? Zelf uw groepenkast vervangen is alleen verstandig wanneer u elektricien bent. In alle andere gevallen raden we u bijzonder sterk af om de groepenkast zelf te vervangen. Het is een klus waarbij niet enkel de groepenkast verwijderd en vervangen moet worden, maar tevens diverse metingen plaatsvinden die garanderen dat de groepenkast in de totale installatie naar behoren werkt. U voorkomt zo ernstige risico's op elektrische schokken of erger.

Direct een nieuwe groepenkast bestellen bij Superflink.nl

Zoekt u een nieuwe 1 fase groepenkast, of wilt u de groepenkast vervangen door een groepenkast met 3 fasen? Wij hebben alles wat u nodig heeft. Al onze groepenkasten en losse componenten komen van het gerenommeerde merk Iskra, waarmee we altijd de beste kwaliteit kunnen garanderen. Kunt u de juiste groepenkast niet vinden of heeft u vragen over het vervangen van de groepenkast? Neemt u dan contact met ons op zodat we u direct verder kunnen helpen.

Copyright © 2013-present Superflink, Inc. All rights reserved.