Hoofdzekering

Uw elektrische installatie bestaat uit meer dan de elektriciteitsmeter, uw groepenkast en uw huisinstallatie. Voordat de stroom door de elektriciteitsmeter vloeit, zal deze de hoofdzekering(en) passeren. De hoofdzekering is het domein van de energieleveranciers en dient als laatste beveiliging.

De meeste huisinstallaties hebben een 1x25 Ampère hoofdzekering of, in geval van een 3-fase installatie, 3x25 Ampère. Echter, komt het steeds vaker voor dat een hoofdzekering naar de 1x35A gezet is. De reden hiervoor is dat we steeds meer apparatuur in huis hebben wat ervoor zorgt dat we al heel snel op het maximaal vermogen van een installatie zitten. Een installatie met een 1x25A hoofdzekering kan een maximaal vermogen van 25A x 230V = 5750W hebben. Een installatie met 3x25A hoofdzekeringen kan maximaal een vermogen van 17250W beveiligen.

Hoofdzekering vervangen

Zoals gezegd is de hoofdzekering het domein van uw energieleverancier. Deze stoppen mag u niet zelf vervangen, dit dient te gebeuren door een erkend installateur of uw netbeheerder die ook de kast waarin de hoofdzekering zich bevinden verzegelt.

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom u de hoofdzekering wilt of moet vervangen:

  • Er heeft overbelasting plaatsgevonden,
  • U heeft een zwaardere zekering nodig door uitbreiding van uw elektrische installatie,
  • U gaat van een 1 fase aansluiting naar een 3 fase aansluiting
hoofdzekering 3 fase aansluiting hoofdzekering 3 fase aansluiting

Overbelasting hoofdzekering

Als uw hoofdzekering doorgebrand is, heeft u zeer waarschijnlijk een probleem in uw groepenkast. Normaliter zouden de 16A zekeringen of installatieautomaten in uw groepenkast uit moeten schakelen bij een overbelasting of kortsluiting. U zult dan niet alleen uw hoofdzekering moeten laten vervangen maar ook uw groepenkast na laten kijken.

Zwaardere hoofdzekering

In moderne huishoudens kunt u al heel snel over de maximale belasting van de hoofdzekering terechtkomen. 5750W Is niet veel als u bedenkt dat een waterkoker als snel 1800-2000W of soms 2200W trekt. Dan is het raadzaam om uw 25A hoofdzekering te laten vervangen voor een 35A. Uw installatie mag dan een belasting van 35A x 230V = 8050W opwekken voordat de hoofdzekering aanspreekt.

Naar 3 fase

Wanneer u besluit elektrisch te gaan koken, een sauna installeert of soms ook als u een jacuzzi wilt, zult u toe moeten aan een krachtgroep. Hierdoor dient de stroomvoorziening geupgrade te worden van 1 fase naar 3 fase.

De groepenkast en de hoofdzekering

Wanneer u een nieuwe groepenkast laat plaatsen is het belangrijk om er vanuit te gaan dat de waarde van uw hoofdzekering altijd het uitgangspunt voor de opzet van uw groepenkast is. Afhankelijk van de waarde in Ampère en het aantal fasen moet de bedrading afgestemd zijn op het te verwachten vermogen wat uw groepenkast gaat leveren. Ook zullen de hoofdschakelaar en aardlekschakelaars hierop worden aangepast.

Moet ik naar 3 fase?

Laat u altijd raadplegen door uw installateur of neem contact op met Superflink.

Copyright © 2013-present Superflink, Inc. All rights reserved.