Follow
 
Home | Garantie | Openingstijden | Onze merken | Bestelprocedure | Kwaliteit | Contact
Hulp nodig? Bel dan:
0524 711 007
*Ma t/m zo van 9:00 tot 22:00 uur
Log In

Wachtwoord vergeten?

Subtotaal winkelwagen: €0.00

Krachtgroep plaatsen

Krachtgroep; hoe en waarom

Indien u een krachtgroep wilt plaatsen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. U moet u zich afvragen, WAT de groep moet beveiligen. Is de groep een eindgroep of moet de groep als kabelbeveiliging dienen?

Krachtgroep geplaatst als Eindgroep

Een Iskra krachtgroep van Superflink.nl

De groep gaat gebruikt worden als laatste beveiliging tussen uw hoofdzekeringen en de verbruiker. In dit geval moet er tevens een aardlekschakelaar aanwezig zijn. De beveiliging behelst immers niet alleen bescherming tegen overbelasting en kortsluiting, maar ook lekstromen moeten worden voorkomen (elektrocutie) Uitzonderingen hierop zijn machines met een vaste aansluiting(zonder stekker) zoals airco's of machines die ter plekke geaard zijn.

Bekijk onze krachtgroepen voor eindbeveiliging, al vanaf €19,95! Of klik direct door naar de meest verkochte aardlekschakelaar voor krachtgroepen, al vanaf €35,25 incl BTW en verzenden!

Krachtgroep geplaatst als kabelbeveiliging

De groep gaat gebruikt worden om te voorkomen dat er hogere vermogens door de kabel kunnen stromen dan waarvoor de installatie bedoeld is. Er hoeft geen aardlekschakelaar geplaatst te worden voor deze groep. Vanzelfsprekend wel NA deze groep op de locatie waar de kabel voeding geeft. Tevens moet u zich bedenken dat de kortsluitstromen welke kunnen optreden door een fout achteraan de kabel vele malen hoger zullen zijn aan het begin van de kabel. Wij bieden naast de standaard 6kA kortsluitvaste installatie automaten ook 10kA krachtgroepen welke uitstekend geschikt zijn als kabelbeveiling. Ze zijn voorzien van uiterst robuuste interne contacten en schakelen effectiefl binnen de gespecificeerde waardes.

Nu u weet waarvoor u de groep gaat gebruiken moet u bepalen welk vermogen de krachtgroep moet afzekeren.

De groep als eindgroep

Welk vermogen moet worden afgezekerd? U kunt dit vinden op de machine. Het staat meestal als P= ....W of ...kW

Om te bepalen hoeveel Ampere de beveiliging moet worden, delen we het afgelezen vermogen door de netspanning (in Nederland 230 Volt) en verkrijgen zo het af te zekeren Amperage (A) op 1 fase. U heeft echter drie fasen, dus delen we dit Amperage door 3. Vervolgens zoekt u een Ampere waarde welke hier net boven ligt.

Voorbeeld:

U heeft een Compressor gekocht welke aangeeft 10kW.

P / U=I ofwel 10.000 W / 230 V=43,48 A

43,48 A / 3=14,5 A per fase

In dit geval kiest u voor een 16A groep.

Selectiviteit: De groep als beveiliging van de kabel

Wat is de waarde van de (hoofd) zekering welke als laatste voor deze eindgroep is geplaatst? Om te zorgen dat de eindgroep ook daadwerkelijk afschakelt en niet de zekering ervoor, moet tussen beiden zekeringen een factor 1,6 aangehouden worden. Voorbeeld: uw Hoofdzekering is 3x25A. 25 / 1,6 =15,6 A. De waarde mag om deze reden niet hoger zijn dan 16A om te voorkomen dat bij een ernstige fout in uw installatie, niet alsnog de hoofdzekering het begeeft ipv de eindgroep. We noemen dit selectiviteit.

Deze selectiviteit is een eis opgenomen in de NEN1010. Hierin staan de normen en eisen omschreven waaraan uw elektrische installatie aan moet voldoen om goed gekeurd te worden.

Een krachtgroep kan aangesloten worden mits er een positie vrij is achter een 3 fase+Nul aardlekschakelaar, is die plaats er niet, dan zult u een extra aardlekschakelaar moeten aanschaffen. Per aardlekschakelaar mogen in Nederland maximaal 4 installatie automaten aangesloten worden.

In huisinstallaties mogen eindgroepen nooit zwaarder zijn dan 16 A. Voor het terugleveren door Inverters aan de groepenkast gelden uitzonderingen, evenals voor het beveiligen van kabels/leidingen naar andere eindgroepen.

Voor machines die hoge opstartstromen veroorzaken kan C karakteristiek ingezet worden, deze automaten verdragen langere tijd piekstromen (aanloopstroom) welke bijvoorbeeld ontstaan bij het inschakelen van bepaalde las-apparaten, slijptollen of sauna kachels.

U voorkomt hiermee ongewenst afschakelen.

Daarnaast is het handig om bijvoorbeeld voor een krachtgroep in de schuur, rekening te houden met een eigen aardlekschakelaar voor het licht en handgereedschap en een eigen aardlekschakelaar voor de krachtstroom. Mocht u dan een fout veroorzaken op de krachtgroep, staat u niet direct in het donker.

Wilt een een selectieve installatie?

Indien u hulp nodig heeft of twijfelt aan de juiste oplossing, neem dan gerust contact op. Wij adviseren u graag en geheel vrijblijvend.

Mail ons

Bel ons