Wat is een stoppenkast?

'Stoppenkast' is de oude benaming voor wat eerst zekeringenkast was en nu je groepenkast is. De naam dankte de kast aan de zekeringen die je elektrische installatie moesten beveiligen tegen overbelasting. De zekering stopte de doorgang van de aangevoerde stroom op het moment dat de zekering doorbrand. Stoppenkast praat ook makkelijker dan zekeringenkast.

Een stukje ontwikkeling

Een niet meer zo ouderwetse stoppenkast met aardlekschakelaar, 2F+N Kookgroep
Wanneer een zekering z'n werk gedaan had of wanneer deze gewoon al heel lang in de stoppenkast gedraaid zat moest de zekering vervangen worden. Vaak had men geen zekering meer op voorraad en zat men zonder stroom om die groep totdat er een nieuwe zekering gekocht was of men heel gevaarlijk een spijker of schroef op de plek van de zekering monteerde. Ook gebeurde het nog wel eens dat een groep van het stroom af moest om aanpassingen aan de elektrische installatie te maken. Men wilde nog wel een stopcontact bijplaatsen met behulp van een tweelingsnoer vanuit een bestaand stopcontact.
Allemaal onveilig en belastend voor de smeltzekering, daarom werden er gedurende de tijd twee nieuwe ontwikkelingen aan de stoppenkast toegevoegd:

  • Er werd een draai- of drukknopschakelaar voor de zekering geplaatst
  • De automatische stop

Hiermee werd de stoppenkast al groter, veiliger en bedrijfszekerder maar meer nog ... Naarmate de welvaart toenam en de regelgeving omtrent gas, water en licht uitgebreider werd, werd ook de stoppenkast groter en onhoudbaar. De noodzaak om kleiner te ontwikkelen was er dus en zo kwam, zeg maar, de moderne groepenkast uiteindelijk tot stand.

ouderwetse stoppenkast ouderwetse stoppenkast

U heeft nog een stoppenkast

De kans is klein dat u nog een stoppenkast heeft. Heeft u er nog wel een dan mag u deze in principe laten zitten. Pas wanneer u uw huis gaat renoveren of uw elektrische installatie gaat moderniseren moet u ook uw stoppenkast vervangen voor een moderne groepenkast.

Wilt u uw stoppenkast vervangen?

Superflink is uw all-in contact. U kunt bij ons terecht voor advies op maat, groepenkasten en losse componenten en ook voor de installatie van uw nieuwe groepenkast.

Wanneer u uw stoppenkast laat zitten

Als eerste willen we u erop wijzen dat wanneer er niets mis is met uw elektrische installatie de stoppenkast in principe ook veilig en bedrijfszeker is. Maar met alle apparatuur die een huishouding of bedrijf tegenwoordig heeft is de belasting zwaarder geworden alsook de kans op fouten. Het vervangen van uw stoppenkast voor een moderne groepenkast heeft dus de aanbeveling van onze kant.

Dit gezegd hebbende is het verstandig om een plan te hebben voor wanneer een stop doorslaat. Zorg sowieso voor voldoende zekeringen van de juiste waarde, vaak 16A. Wanneer er een defect in uw installatie onstaat of wanneer er een overbelasting is, slaat de zekering door en kunt u deze niet meer gebruiken.

Het defect zoeken

U zit lekker tv te kijken of u bent 's avonds de krant aan het lezen en dan gebeurd het, plotseling gaat de tv en het licht uit. Wat nu?

  • Zorg altijd dat u een zaklamp in de buurt heeft, het licht gaat natuurlijk uit wanneer u het nodig heeft. En u heeft het nodig wanneer het donker is.
  • In uw meterkast heeft u opgeschreven welke ruimtes er achter welke zekering / groep zitten.
  • De stop die gesprongen / doorgeslagen is, is te herkennen aan het veertje dat uit de zekering komt op de plek waar u nog een gekleurd metalen plaatje zag. Deze kleur is grijs bij een zekering van 16A, rood bij 10A.
  • Schakel de knop onder de zekering op uit, schroef de porseleine knop los en verwijder de zekering.
  • Nu u weet in welke ruimtes het defect kan zitten zult u alle apparatuur in die ruimtes los moeten koppelen van uw elektrische installatie
  • Wanneer alle apparatuur losgekoppeld is, plaatst u een nieuwe zekering en schakelt de knop weer op 'Aan'.
  • Nu koppelt u een voor een uw apparatuur weer aan uw installatie totdat de zekering weer doorslaat, u weet nu welk apparaat defect is en laat deze ontkoppeld totdat deze vervangen of gerepareerd is.
  • Nu kan het ook gebeuren dat u alle apparatuur weer gekoppeld heeft maar de zekering intact blijft. Dan is het zaak om uw apparatuur een voor een ook aan te zetten.
  • Mocht ook dit niet voor een 'dader' zorgen is de kans groot dat de eerste zekering gesprongen was door ouderdom/gebruiksbelasting. Net als dat een gloeilamp z'n levensduur heeft, heeft een zekering ook een levensduur door gebruik.
Copyright © 2013-present Superflink, Inc. All rights reserved.