Hoofdschakelaars

Een hoofdschakelaar is voor elke groepenkast verplicht gesteld in de NEN1010. De functie van de hoofdschakelaar is om met 1 simpele handeling uw gehele elektrische installatie spanningsloos te kunnen maken vanuit de groepenkast zelf.

Hoofdschakelaars

Sinds september 2005 is het installeren van een hoofdschakelaar op een groepenkast verplicht. Bij Superflink vindt u tal van hoofdschakelaars met de beste prijs-kwaliteitverhouding, die uiteraard direct online te bestellen zijn.

 

Wat doet een hoofdschakelaar?

Een hoofdschakelaar is ervoor gemaakt om met één handeling uw gehele elektrische installatie spanningsloos te maken, dus ook uw groepenkast zelf. De hoofdschakelaar is de eerste schakelaar in de groepenkast en regelt de algehele stroom naar de apparatuur in uw woning, hij is niet bedoeld om individuele circuits of groepen in de meterkast in- of uit te schakelen. Daarvoor worden aparte installatieautomaten of zekeringen gebruikt. Volgens de norm NEN 1010 is het sinds september 2005 verplicht om in iedere groepenkast een hoofdschakelaar te installeren. Dit geldt voor alle woningen waarvoor na deze datum een bouwvergunning is afgegeven.

Is uw woning nou vóór 2005 gebouwd en beschikt uw groepenkast niet over een hoofdschakelaar? Dan is het alleen verplicht om een hoofdschakelaar te installeren wanneer u een ingrijpende verandering aan uw bestaande groepenkast gaat doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van een kookgroep. U kunt er ook voor kiezen om een hoofdschakelaar te laten plaatsen om de groepenkast op deze manier veiliger te maken.

 

Welk type hoofdschakelaar heb ik nodig?

Er is een belangrijk verschil tussen 1-fase en 3-fase hoofdschakelaars, en welke u in uw meterkast nodig heeft. Een 2-polige hoofschakelaar is geschikt voor een 1-fase groepenkast terwijl een 4-polige hoofschakelaar geschikt is voor zowel de 1/3-fase groepenkast als de 3-fase groepenkast. Of er een 40 ampère of 63 ampère hoofdschakelaar nodig is, ligt aan de binnenkomende stroom (vanaf het net). Over het algemeen is voor een standaard woonsituatie een 40 ampère hoofdschakelaar voldoende. Superflink levert hoofdschakelaars geproduceerd door het hoogwaardige A-merk Iskra, wat betekent dat we altijd optimale kwaliteit en gebruiksgemak kunnen garanderen.

 

Kan ik zelf een hoofdschakelaar installeren op mijn groepenkast?

Wanneer u technisch bent én verstand heeft van groepenkasten, dan kunt u zelf een hoofdschakelaar vervangen of monteren. Of het verstandig is, is een tweede. Het werk moet op de juiste manier uitgevoerd worden om problemen tijdens de montage en naderhand te voorkomen.

Daarom raden we aan om deze klus over te laten aan een erkend monteur.

Copyright © 2013-present Superflink, Inc. All rights reserved.