Hoofdschakelaars

Een hoofdschakelaar is voor elke groepenkast verplicht gesteld in de NEN1010. De functie van de hoofdschakelaar is om met 1 simpele handeling uw gehele elektrische installatie spanningsloos te kunnen maken vanuit de groepenkast zelf.

Hoofdschakelaars

Sinds september 2005 is het installeren van een hoofdschakelaar op een groepenkast verplicht. Bij Superflink vindt u tal van hoofdschakelaars met de beste prijs-kwaliteitverhouding, die uiteraard direct online te bestellen zijn.

 

Wat doet een hoofdschakelaar?

Een hoofdschakelaar is ervoor gemaakt om met één handeling uw gehele elektrische installatie spanningsloos te maken, dus ook uw groepenkast zelf. De hoofdschakelaar is de eerste schakelaar in de groepenkast en regelt de algehele stroom naar de apparatuur in uw woning, hij is niet bedoeld om individuele circuits of groepen in de meterkast in- of uit te schakelen. Daarvoor worden aparte installatieautomaten of zekeringen gebruikt. Volgens de norm NEN 1010 is het sinds september 2005 verplicht om in iedere groepenkast een hoofdschakelaar te installeren. Dit geldt voor alle woningen waarvoor na deze datum een bouwvergunning is afgegeven.

Is uw woning nou vóór 2005 gebouwd en beschikt uw groepenkast niet over een hoofdschakelaar? Dan is het alleen verplicht om een hoofdschakelaar te installeren wanneer u een ingrijpende verandering aan uw bestaande groepenkast gaat doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van een kookgroep. U kunt er ook voor kiezen om een hoofdschakelaar te laten plaatsen om de groepenkast op deze manier veiliger te maken.

 

1-fase of 3-fase hoofdschakelaar nodig?

Er is een belangrijk verschil tussen 1-fase en 3-fase hoofdschakelaars, en welke u in uw meterkast nodig heeft. Een 2-polige hoofschakelaar is geschikt voor een 1-fase groepenkast terwijl een 4-polige hoofschakelaar geschikt is voor zowel de 1/3-fase groepenkast als de 3-fase groepenkast. Of er een 40 ampère of 63 ampère hoofdschakelaar nodig is, ligt aan de binnenkomende stroom (vanaf het net). Over het algemeen is voor een standaard woonsituatie een 40 ampère hoofdschakelaar voldoende.

Bereken de totale belasting van uw elektrische installatie. Als deze belasting binnen het vermogen van een 1-fase hoofdschakelaar valt, kunt u in de meeste gevallen deze gebruiken. Als de totale belasting echter hoger is en een 3-fase systeem vereist, is een 3-fase hoofdschakelaar van toepassing.

Als u verwacht dat er in de toekomst zwaar apparatuur aan uw elektrische installatie zal worden toevoegd en de elektrische belasting toe zal nemen, kan het verstandig zijn om vanaf het begin een 3-fase hoofdschakelaar te installeren om latere aanpassingen te voorkomen en voordeliger uit te komen. 

 

1-fase en 3-fase hoofdschakelaars

De functies, specificaties en verschillen van verschillende type's hoofdschakelaars:

1 Fase-hoofdschakelaar:

1. Functie:

 De 1 fase-hoofdschakelaar wordt gebruikt in eenfasige meterkasten om de gehele stroomtoevoer naar een gebouw of apparaat uit te schakelen.

2. Specificaties:

 - Nominaal voltage: Meestal 230V in residentiële toepassingen.

 - Stroomcapaciteit: Afhankelijk van de belasting van het systeem, typisch tussen 20A en 100A.

 - Montage: Kan in een enkelfasige-leiding worden geïnstalleerd.

3 Fase-hoofdschakelaar:

1. Functie: 

De 3 fase-hoofdschakelaar wordt gebruikt in driefasige meterkasten om de stroomtoevoer naar een gebouw of installatie uit te schakelen.

2. Specificaties:

 - Nominaal voltage: Typisch 400V in industrieel en commercieel gebruik.

 - Stroomcapaciteit: Afhankelijk van de belasting, vaak variërend tussen 100A en enkele duizenden amperes.

 - Montage: Vereist 3 fase-leidingen voor correcte aansluiting.

 

Verschillen 1 fase en 3 fase hoofdschakelaar

Als u in het bezit bent van een 1 Fase meterkast heeft het standaard een 2-polige hoofdschakelaar. Deze hoofdschakelaar is twee modules breed en heeft 1-Fase+Nul. Een 3-Fase meterkast bezit altijd een 4-polige hoofdschakelaar, deze hoofdschakelaar is 4 modules breed.

- Het nominale voltage van een systeem die een enkelfasige hoofdschakelaar gebruikt is typisch 230V, terwijl dat van 3-fasige systemen 400V is.

- 3 Fase hoofdschakelaars worden vaak gebruikt voor zwaardere industriële toepassingen, dus driefase-hoofdschakelaars hebben over het algemeen een hogere stroomcapaciteit dan eenfase-hoofdschakelaars.

- 1 Fase hoofdschakelaars hebben één faseleiding, terwijl driefase-hoofdschakelaars drie faseleidingen vereisen voor correcte aansluiting.

Superflink levert hoofdschakelaars geproduceerd door het hoogwaardige A-merk Iskra, wat betekent dat we altijd optimale kwaliteit en gebruiksgemak kunnen garanderen.

 

Kan ik zelf een hoofdschakelaar installeren op mijn groepenkast?

Wanneer u technisch bent én verstand heeft van groepenkasten, dan kunt u zelf een hoofdschakelaar vervangen of monteren. Of het verstandig is, is een tweede. Het werk moet op de juiste manier uitgevoerd worden om problemen tijdens de montage en naderhand te voorkomen.

Daarom raden we aan om deze klus over te laten aan een erkend monteur.

 

 

Copyright © 2013-present Superflink, Inc. All rights reserved.