Follow
 
Home | Garantie | Openingstijden | Onze merken | Bestelprocedure | Kwaliteit | Contact
Hulp nodig? Bel dan:
0524 711 007
*Ma t/m zo van 9:00 tot 22:00 uur
Log In

Wachtwoord vergeten?

Subtotaal winkelwagen: €0.00

Aardlekschakelaar

Wat is een aardlekschakelaar

Wanneer u uw groepenkast gaat vervangen of opwaarderen zult u ook rekening moeten houden met de veiligheid van uw installatie. U bent verplicht bij renovatie of verbouwing van uw huis alle groepen met een aardlekschakelaar te beveiligen. Het uitzoeken van de juiste aardlekschakelaar is een klus waar niet te licht over gedacht moet worden maar waar u daarna wel een levenlang plezier van heeft.

Een aardlekschakelaar is een automatische schakelaar die (een deel van) uw elektrische installatie spanningsvrij maakt op het moment dat deze een lekstroom opmerkt. Een lekstroom van meer dan 30mA kan dodelijk zijn voor mens en dier, daarom worden er bij huisinstallaties doorgaans 30mA aardlekschakelaars voor uw lichtgroepen geplaatst.

Wat is lekstroom:

Normaliter loopt de weg van stroom van een fase naar de nul en zou er net zoveel stroom uw installatie uit moeten stromen als er in gaat. Bij een lekstroom wordt er opgemerkt dat er minder stroom uw installatie uit gaat, er dus uit lekt.

Dit is dus iets anders dan wat uw installatieautomaat doet, deze schakelt uit bij het detecteren van een overbelasting.

Soorten aardlekschakelaars

De titel van dit hoofdstuk verraad het al, er zijn verschillende type aardlekschakelaars. De eerste verdeling kunt u direct al maken aan de hand van hoe u uw stroom geleverd krijgt, er zijn 1 fase en 3 fase aardlekschakelaars.

1 Fase aardlekschakelaar

Indien u slechts 1 hoofdzekering heeft, heeft u een 1-fase aansluiting. In dit geval gebruikt u altijd een of meer 1-fase aardlekschakelaar(s).

3 Fase aardlekschakelaar

Wanneer u 3 hoofdzekeringen heeft, heeft u een 3-fase aansluiting. Wordt uw groepenkast onderverdeeld in maximaal 9 groepen, dan raden wij een 3-fase + nul aardlekschakelaar te gebruiken. Zo kunt u uw groepen netjes verdelen over alle drie de fasen zonder dat u teveel groepen op de aardlekschakelaar aansluit.
Bestaat uw elektrische installatie uit 9 tot 12 lichtgroepen wordt u aangeraden drie 3-fase + nul aardlekschakelaars te plaatsen. Hierbij plaatst u op elke fase een aardlekschakelaar en verdeeld u de lichtgroepen evenredig over de fasen / aardlekschakelaars.

Type aardlekschakelaars

In Nederland dient u de richtlijnen van de NEN1010 te volgen. Hierin staat onder andere aangegeven dat uw elektrische installatie beveiligd moet zijn met aardlekschakelaars. Er mogen maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar geplaatst worden. Hierbij moet gelet worden op gematige verdeling van de groepen. Ook is het aanbevolen om groepen van een verdieping te verdelen over verschillende aardlekschakelaars. Op die manier is niet direct een hele verdieping van het stroom af wanneer een aardlekschakelaar uitschakeld.

Aardlekschakelaar type A

Het type A aardlekschakelaar is een van de twee type aardlekschakelaars dat in Nederland in elektrische installaties toegepast mag worden. Type A beveiligd uw tegen sinusvormige, aangesneden wisselstromen en pulserende gelijkstromen in uw installatie. Het is de goedkopere aardlekschakelaar van de twee en zal u met de minimale eisen beschermen.

Aardlekschakelaar type B

Aardlekschakelaar type B, ideaal voor installaties met zonnepanelen en/of een laadpaal

Het type B aardlekschakelaar is het tweede type dat in Nederland in elektrische installaties gebruikt mag worden. Dit type is eigenlijk een verbeterde versie van het type A. Het type B is minder gevoelig dan het type A en zal daarom, met alle moderne apparatuur wat op de hedendaagse installaties is aangesloten, minder snel onnodig uitschakelen. Daarnaast heeft de aardlekschakelaar type B een tweede meetcircuit voor gelijkstroom. Hierdoor is dit type uitermate geschikt voor oplaadbare apparatuur, apparatuur zoals bijvoorbeeld de laadpaal voor uw elektrische auto.

Aardlekschakelaar Type F

Aardlekschakelaars van het type F beschermt uw elektrische installatie tegen lekstromen met gemengde frequenties dat uit apparatuur vloeit. Het zit qua karakteristieken tussen het type A en B in. De aardlekschakelaar type F heeft identieke beveiligingskarakteristieken als het type A maar beveiligd ook tegen samengestelde golven, frequenties tot 1kHz en pulserende halve golven + gelijkstroom to 10 mA.

Aardlekschakelaar Type S

Het type S aardlekschakelaar is bedoeld als selectieve aardlekschakelaar. Wanneer u een schuur of werkplaats heeft met een eigen groepenkast / onderverdeler op de groep van je huisinstallatie, dient een selectieve aardlekschakelaar geplaatst te worden als beveiliging voor die hele onderverdeling. Binnen de onderverdeling worden groepen beveiligd met 30mA aardlekschakelaars.

Vermogen van de aardlekschakelaar

Het vermogen van de aardlekschakelaar dient minstens zo hoog gekozen worden als die van de hoofdzekering die de aardlekschakelaar van stroom voorziet.
Heeft u bijvoorbeeld een 3x35A hoofdzekering, dan ligt het voor de hand dat u een 40A aardlekschakelaar installeert.

Foutstroom tolerantie

Er bestaan diverse verschillen in de foutstroom toleranties van de aardlekschakelaars. Wij verkopen standaard 30 mA aardlekschakelaars en hebben tevens 300 mA aardlekschakelaars in ons assortiment voor selectieve doeleinden. Indien uw installatie selectief is opgebouwd zal er bij het ontwerp gezorgd worden dat, indien er een fout ontstaat in uw installatie, altijd het laatste component voor de verbruiker zal afschakelen. Dat is handig als u bijvoorbeeld een extra groepenkast wilt in uw schuur.

Wilt een een selectieve installatie?

Neem dan contact met ons zodat we u kunnen helpen uw installatie op een zinnige wijze conform de normen op te bouwen.

+31 524 711 007

Aantal aardlekschakelaars

Naast het type aardlekschakelaar is het aantal aardlekschakelaars ook van belang. Het aantal dat voor uw installatie van toepassing is staat beschreven in de NEN1010.

De Nederlandse norm.

Hierin staat dat u verplicht bent om in een woonhuis tenminste twee aardlekschakelaars te gebruiken. De voornaamste reden hiervoor is dat er in geval van nood, wanneer er 1 aardlekschakelaar uitgeschakeld, altijd nog een tweede aardlekschakelaar voor verlichting of communicatie zorgt. Deze regel is niet van toepassing op een tweede groepenkast, zoals bijvoorbeeld in een schuur of garage.

Verder beschrijft deze norm dat een aardlekschakelaar maximaal 4 groepen mag beveiligen. Dit mogen zowel licht als krachtgroepen zijn. Vanzelfsprekend moet een krachtgroep wel beveiligd worden met een 3 fase + Nul aardlekschakelaar. Alle aardlekschakelaars die eindgroepen beveiligen hebben altijd een foutstroom waarde van 30 mA (of lager).

Aardlekautomaat

Aardlekautomaten in uw groepenkast, ideaal voor meterkasten beperkte ruimte.

Van oudsher zijn installatie-automaten en aardlekschakelaars twee aparte componenten. In de moderne groepenkasten kun je ook aardlekautomaten terugvinden. U kunt het al uit de naam herleiden, de aardlekautomaat is een aardlekschakelaar en installatie-automaat in één component. Deze automaten beschermen tegen overbelasting en lekstromen, en ze hebben dezelfde beveiligingskarakteristieken als hierboven beschreven.

Aardlekautomaten zijn uitermate geschikt om te dienen in groepenkasten die beperkt ruimte hebben. Een ander groot voordeel is dat een aardlekautomaat één groep beveiligd, bij constatering van een lekstroom zal er maximaal 1 groep uitgeschakeld worden in plaats van de maximaal 4 groepen die een aardlekschakelaar mag beveiligen.
Een nadeel is uiteraard wel dat u iets meer geld kwijt bent daar vier aardlekautomaten meer kost dan een aardlekschakelaar met daarachter 4 installatie-automaten.

Bronvermelding

Wilt u u uitgebreid inlezen kijk eens op de pagina van Wikipedia of van het Nederlands Normalisatie Instituut.