Kookgroep plaatsen
Afhankelijk van het vermogen dat uw keuken machines verbruiken, is het soms nodig om eigen groepen aan deze apparatuur toe te wijzen. Een apparaat zoals een inductie kookplaat kan in zowel een 1 fase als 3 fase groepenkast aangesloten worden. De kookplaat kan op twee manieren aangesloten worden, via een kookgroep of via een krachtgroep
De kookgroep gebruik je in principe in een 1 fase groepenkast. Je kookplaat mag dan een maximaal verbruik van 7,4kW hebben. De hoewel de kookgroep twee keer aan dezelfde fase wordt aangesloten telt deze als één groep. In je 3 fasegroepenkast kun je een krachtgroep gebruiken. Je kookplaat mag dan een maximaal gebruik van 11kW hebben.
Welk vermogen mag m'n inductie kookplaat hebben?
Voordat u een kookplaat koopt is het handig om te weten hoeveel vermogen uw installatie aan kan.
2 Fase x 16A x 230V = 7360W
3 Fase x 16A x 230V = 11040W
Wat zegt de NEN1010
Naast het vermogen is het belangrijk te kijken waar je kookgroep aansluiting moet voldoen. Dit wordt bepaald in de NEN1010, de normeringbijbel van elke electriën. In de NEN1010 staat omschreven:
- Daar de aansluitwaarde van een kookplaat hoger is dan 2000W moet deze op een aparte groep aangesloten worden.
- De meeste kookplaten verbruiken meer dan 16A. Een gewone 16A installatieautomaat is beveiligd niet voldoende en daarom dien je je kookplaat op z'n minst op een kookgroep/fornuisgroep aan te sluiten.
- De 2x 16A kookgroep telt als één groep.
- De 2 fasen van de kookgroep/fornuisgroep moeten door dezelfde aardlekschakelaar beveiligd worden. U mag dus niet de L1/N door de ene aardlekschakelaar laten beveiligen en de L2/N2 door een andere.
- Tussen de groepenkast en de keuken wordt 2,5 mm² installatiedraad in PE buis gebruikt. De vijf draden L1/N1-, L2/N2- en de aardedraden mogen door dezelfde 19mm PVC elektrabuis lopen.