Kookgroep plaatsen

Een groepenkast met kookgroep is noodzakelijk wanneer u een 1 fase aansluiting heeft en een elektrische kookplaat aan wilt sluiten. Het verbruik van de kookplaat is te hoog voor een standaardaansluiting op een groep. Hieronder vindt u een Iskra kookgroep als los component. Op deze pagina leest u meer over kookgroepen. Is uw groepenkast meer dan 15 jaar oud? Overweeg dan uw complete groepenkast te vervangen

Kookgroep plaatsen
Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Kookgroep of krachtgroep?

Afhankelijk van het vermogen dat uw keuken machines verbruiken, is het soms nodig om eigen groepen aan deze apparatuur toe te wijzen. Een apparaat zoals een inductie kookplaat kan in zowel een 1 fase als 3 fase groepenkast aangesloten worden. De kookplaat kan op twee manieren aangesloten worden, via een kookgroep of via een krachtgroep

De kookgroep gebruik je in principe in een 1 fase groepenkast. Je kookplaat mag dan een maximaal verbruik van 7,4kW hebben. De hoewel de kookgroep twee keer aan dezelfde fase wordt aangesloten telt deze als één groep. In je 3 fase groepenkast kun je een krachtgroep gebruiken. Je kookplaat mag dan een maximaal gebruik van 11kW hebben.

Welk vermogen mag mijn inductie kookplaat hebben?

Voordat u een kookplaat koopt is het handig om te weten hoeveel vermogen uw installatie aan kan.

  • 2 Fase x 16A x 230V = 7360W
  • 3 Fase x 16A x 230V = 11040W

Wat zegt de NEN1010?

Naast het vermogen is het belangrijk te kijken waar je kookgroep aansluiting moet voldoen. Dit wordt bepaald in de NEN1010, de normeringbijbel van elke electriën. In de NEN1010 staat omschreven:

  • Omdat de aansluitwaarde van een kookplaat hoger is dan 2000W moet deze op een aparte groep aangesloten worden.
  • De meeste kookplaten verbruiken meer dan 16A. Een gewone 16A installatieautomaat is beveiligd niet voldoende en daarom dien je je kookplaat op z'n minst op een kookgroep/fornuisgroep aan te sluiten.
  • De 2x 16A kookgroep telt als één groep.
  • De 2 fasen van de kookgroep/fornuisgroep moeten door dezelfde aardlekschakelaar beveiligd worden. U mag dus niet de L1/N door de ene aardlekschakelaar laten beveiligen en de L2/N2 door een andere.
  • Tussen de groepenkast en de keuken wordt 2,5 mm² installatiedraad in PE buis gebruikt. De vijf draden L1/N1-, L2/N2- en de aardedraden mogen door dezelfde 19mm PVC elektrabuis lopen.

Een kookgroep plaatsen en hulp nodig? 

Goed advies na een grondige inventarisatie voorkomt dit soort problemen. Neem gerust contact op om het vermogen van uw (keuken) machine om te rekenen naar de juiste configuratie van uw groepenkast.

Vrijblijvend advies

Indien u hulp nodig heeft of twijfelt aan de juiste oplossing, neem dan gerust contact op. Wij adviseren u graag en geheel vrijblijvend.

Copyright © 2013-present Superflink, Inc. All rights reserved.