Groepenkasten Kopen
U gaat uw groepenkast (zekeringkast) vervangen of uitbreiden in uw meterkast. Dan bent u opzoek naar een veilige en betrouwbare kast en bijbehorende componenten van uitstekende kwaliteit. Superflink levert deze hoogwaardige producten van het Sloveense A-merk Iskra die zijn voorzien van o.a. VDE en KEMA-KEUR.
In onze groepenkasten configurator kunt u een groepenkast zelf volledig op maat samenstellen. Heeft u een kant-en klare-groepenkast in zicht, maar voldoet deze nog niet aan uw eisen? Bij Superflink kunt u deze groepenkast zelf samenstellen via onze configurator om hem daar eenvoudig aan te passen.
Meer informatie over onze configurator kunt u vinden op de groepenkasten samenstellen pagina.
Wat is een groepenkast?
Een groepenkast is verantwoordelijk voor de verdeling en beveiliging van elektriciteit voor de elektrische apparaten en installaties in een woning. Er bestaan 1-fase en 3-fase varianten van groepenkasten. Het aantal groepen in een installatie varieert, afhankelijk van het aantal stopcontacten en lichtpunten in het pand. Deze groepen zijn aangesloten op aardlekschakelaars. Een aardlekschakelaar heeft niet meer dan 4 groepen te beveiligen.
Een groepenkast biedt bescherming tegen storingen, defecte apparaten en bekabeling die op het elektrische systeem zijn aangesloten. Het is belangrijk om te voorkomen dat problemen in één gedeelte van de installatie, de gehele elektrische voorziening van het gebouw beinvloeden.
De aardlekschakelaars en installatieautomaten in uw meterkast detecteren op mogelijke overbelasting en fouten. Als dit wordt gedetecteerd wordt de stroomtoevoer naar een specifieke groep onderbroken zonder dat andere delen van uw installatie worden beïnvloed. Hierdoor wordt de veiligheid van de elektrische installatie en de aangesloten apparatuur verbeterd.
Kant-en-Klare groepenkast bestellen
Een kant-en-klare groepenkast bestellen kan eenvoudig bij Superflink. Een aantal jaren geleden was de energieconsumptie heel anders dan nu. Het is daarom verstandig om bij het bestellen van een nieuwe groepenkast rekening te houden met het huidige energieverbruik en andere zaken die tegenwoordig in je meterkast aanwezig zijn. Hieronder volgt een samenvatting van onze uitgebreide uitleg over waar u op dient te letten wanneer u uw groepenkast gaat vervangen of uitbreiden.
Een Groepenkast samenstellen
Bij SuperFlink kunt u eenvoudig zelf een groepenkast samenstellen. Onze configurator geeft u de mogelijkheid uw groepenkast helemaal aan te passen aan uw eigen wensen.
Als eerste kunt u de kleur van uw groepenkast uitkiezen, daarna kunt u de benodigde componenten eenvoudig op de gewenste plek slepen. Nadat u uw persoonlijke groepenkast ingericht en besteld heeft, wordt hij volledig gemonteerd en voorbedraad bij u afgeleverd. Als u er niet helemaal uitkomt en hulp nodig heeft, neem dan gerust contact met ons op. Heeft u een groepenkast gevonden in onze webshop die vrijwel geheel aan uw wensen voldoet, maar wilt u kleine aanpassingen doorvoeren? Dan kunt u elke groepenkast zelf verder naar wens aanpassen met de configurator.
Welk formaat groepenkast heb ik nodig?
Om het ideale formaat van uw groepenkast te bepalen, moet u met enkele dingen rekening houden.
- Het aantal componenten: Dit bepaalt of u een 12, 24, 36 of nog grotere kast nodig hebt.
- Kies liever een te grote kast: Hiermee voorkom je dat je de bestaande buizen moet verlengen.
- Toekomstige uitbreiding: Is een goede reden om extra ruimte in kast te reserveren.
- Heeft u een 1 Fase of 3 fase groepenkast nodig?
Om te bepalen welke zekeringkast uw nodig heeft moet u weten hoeveel hoofdzekeringen u heeft. Naast de tips op onze pagina met achtergrond informatie kunt u ook op de factuur van uw energieleverancier of netbeheerder teruglezen of u een 1 fase of 3 fase zekeringkast in uw meterkast hebt. Tevens staat er op uw hoofdmeter een Voltage weergegeven. Dat kan zijn: 1 x230V of 3x230 380V of 400V. staat er 1 x 230V dan betreft het een enkele fase en bij de andere opties heeft u een 3 fase aansluiting. Bij twijfel kunt u altijd met uw Energieleverancier, Netbeheerder of met SuperFlink bellen.
Uw Groepenkast uitbreiden?
Wilt u uw groepenkast (stoppenkast) uitbreiden? Hieronder volgen enkele dingen waar u eventueel rekening mee moet houden.
Groepenkast uitbreiden in schuur of gastenverblijf
Het type ruimte waarin u de extra meterkast wilt plaatsen, heeft specifieke eisen die eraan gesteld worden. Een schuur waarin u enkel zaken opbergt bijvoorbeeld, kan meestal worden voorzien van 1 aardlekschakelaar, bent u echter van plan er ook te klussen, dan is het zinnig de groepen voor gereedschap en licht te scheiden met beiden een eigen aardlekbeveiliging. Mocht u dan een fout veroorzaken met uw gereedschap, dan blijft het licht branden. Voor een gastenverblijf met slaap, bad en woonkamer(s) is de minimum 2 aardlekschakelaars.
Selectieve opbouw van de installatie
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de installatie selectief is opgebouwd, vooral bij een gastenverblijf. Dit betekent dat wanneer er een fout optreedt in een van de groepenkasten, alleen die specifieke groep wordt uitgeschakeld en niet de gehele installatie. Dit maakt het voor de gast mogelijk om zelf toegang tot de centrale verdeler te verkrijgen en het probleem op te lossen zonder u in te schakelen.
Zorg er dus voor dat de groepenkasten op een selectieve manier zijn aangesloten, zodat defecten en storingen geïsoleerd blijven en niet de gehele installatie beïnvloeden.
Selectiviteit kunt u bereiken door een factor 1,6 te hanteren tussen zekeringwaarden. U kunt teven selectiviteit tussen aardlekschakelaars bereiken door gebruik te maken van vertraagde aardlek varianten. Deze wachten max 40ms tot de aardlek waarmee deze in serie staat de fout afschakelt. Pas na 40ms zal die zelf alsnog trippen als de fout dan nog bestaat.
IP40 of IP65 groepenkast bestellen?
Als de locatie waar je de extra groepenkast wilt installeren stoffig en/of vochtig is, is het belangrijk om een geschikte groepenkast te kiezen. Voor alleen huiselijke omstandigheden kunt u overwegen om een IP40 groepenkast te bestellen.
Als de omgeving ook waterdicht moet zijn, of er is sprake van veel stof dan is een water- en stofdichte IP65 groepenkast nodig.
Het is belangrijk om te vermelden dat het installeren en uitbreiden van groepenkasten complexe elektrische werkzaamheden zijn. Wij bevelen u aan om een gekwalificeerde elektricien te raadplegen die bekend is met de lokale regelgeving en veiligheidsnormen. De elektricien zorgt met zekerheid ervoor dat de groepenkast correct wordt geïnstalleerd. Ook kunt u met vragen over het uitbreiden van uw meterkast contact leggen met Superflink.
Groepenkast kopen met buisinvoer (IP40) of waterdicht (IP65)
Het is belangrijk dat groepenkasten goed bestand zijn tegen omgevingsinvloeden. Onze standaard kast met buisinvoer voldoet aan een IP dichtheid van 40. IP40 groepenkasten zijn geschikt voor standaard ruimtes, inpandig en zonder invloed van stof, slijpsel, vet, gas of vochtigheid. Voor uw doorsnee meterkast kunt u daarom gerust onze standaard groepenkast kopen. De componenten aan de binnenzijde van deze groepenkasten zijn beschermd tegen aanraking. In loodsen, keukens, schuren en stallen worden veelal IP65 groepenkasten gebruikt. Deze groepenkasten kunnen worden voorzien van wartels en zijn beschermd tegen directe waterstralen. Daarnaast zijn deze groepenkasten zeer robuust en bestand tegen fikse stoten.
Wat is het verschil tussen een 1- en 3-fasen aansluiting?
Het type aansluiting (1-fase of 3-fase) en de bijbehorende hoofdzekeringen zijn afhankelijk van de elektriciteitsbehoefte van het gebouw. De aansluiting is eigelijk de verbinding tussen het elektriciteitsnet en de groepenkast. Bij het uitbreiden of vervangen van een groepenkast is het belangrijk om te weten wat voor type aansluiting u heeft en de capaciteit van de hoofdbeveiliging om te zorgen voor een veilige en betrouwbare stroomvoorziening. Hieronder leest u hoe de 1 fase en 3 fase aansluiting van elkaar verschillen, en wat de kasten kenbaar maken.
Wat is een 1 fase aansluiting?
Een 1-fase aansluiting is een verbinding waarbij er een enkele wisselstroom (AC) fase wordt gebruikt. De 1-fase aansluiting zorgt ervoor dat u maximaal 230 volt op ieder stopcontact kunt uitoefenen. In de meeste huishoudens en in kleine bedrijfspanden is een 1-fase aansluiting vaak al voldoende omdat er in deze gevallen vaak geen grote hoeveelheden stroom zijn vereist. 1-fase aansluitingen zijn dus geschikt voor lichtere belastingen zoals: verlichting, huishoudelijke apparaten, computers en opladers.
Wat is een 3 fase aansluiting?
In plaats van slechts één fase, zoals bij een 1-fase aansluiting, zijn er bij een 3-fase aansluiting drie afzonderlijke fasen die samenwerken. 3-fase stroom levert een stabieler en efficiënter vermogen dan een enkele fase. Het maakt het mogelijk om krachtige elektrische motoren en apparatuur aan te drijven.
Heb ik een 3 fase aansluiting nodig?
Een 3-fase aansluiting wordt vaak gebruikt in grote installaties, grote gebouwen en bij zware elektrische belastingen. Deze aansluiting word minder vaak geïnstalleerd in woonhuizen, tenzij er specifieke behoeften zijn voor apparatuur met een hoger vermogen, zoals jacuzzi’s, laadpalen en sauna’s.
Wat is krachtstroom?
Met krachtstroom kan er i.p.v. de standaard 230V, wel 400V geleverd worden. Dit is ook meteen het verschil met een 3-fasen aansluitingen. Met een 3 fase kan er meer stroom verbruikt worden dan een met een 1-fase, maar geldt alsnog de 230V. Krachtstroom is enkel geschikt voor zware industriële machines en absoluut niet geschikt voor huishoudelijke apparaten.
Hoe herken ik een 1 fase of 3 fase aansluiting?
Welke aansluiting heb ik?
- Bij een 1-fase-installatie wordt de hoofdbeveiliging (hoofdzekering) meestal uitgevoerd met een enkele zekering van 1x 25A (5,5 kVA) of 1x 35A (8 kVA). Tegenwoordig worden de meeste 1-fase aansluitingen standaard uitgevoerd met een hoofdzekering van 1x 35A.
- Een 3-fase installatie in nieuwbouwwoningen is tegenwoordig steeds gebruikelijker. Bij een 3-fase-installatie zijn er drie hoofdzekeringen of is er één hoofdautomaat aanwezig. In woningen worden deze hoofdzekeringen meestal uitgevoerd met een totale stroomsterkte van 3x 25A (17,2 kVA). Als op de elektriciteitsmeter (kWh-meter) de aanduiding 3x220V/230V of 380V/400V staat, betekent dit dat de groepenkast aangesloten is op een 3-fase aansluiting.
Hoeveel lichtgroepen zijn er nodig in mijn groepenkast?
Het aantal lichtgroepen is vooral afhankelijk van de opzet van je elektrische installatie van je huis: aantal kamers, keuken en aanwezige of geplande huishoudelijke installaties zoals wasmachine, droger, oven, fornuis, airco installatie, aggregaat, buitengroep voor tuin, etc. Ieder apparaat dat meer dan 2000 Watt (2kW) verbruikt krijgt zijn eigen groep. Neem voor een juiste inschatting contact met ons op. We nemen graag de situatie en wensen met je door. Bekijk eenvoudig onze groepenkasten met lichtgroepen in onze webshop
Groepenkast met kookgroep
In deze tijd dat Nederland van het gas af moet is het verstandig om rekening te houden met het plaatsen van een kookgroep. Daarnaast is het belangrijk te kijken hoe deze 2 fase groepen worden beveiligd tegen lekfouten. Laat u goed adviseren over het plaatsen van een kookgroep en de aardlekschakelaar voor uw groepenkast.
Groepenkast met krachtgroep
Een krachtgroep kan aangesloten worden mits er een positie vrij is achter een 3 fase+Nul aardlekschakelaar. Is die plaats er niet, dan zul je een extra aardlekschakelaar moeten aanschaffen. In huisinstallaties mogen eindgroepen nooit zwaarder zijn dan 16 A. Voor machines die hoge opstartstromen veroorzaken kan C karakteristiek ingezet worden. Deze automaten verdragen langere tijd piekstromen en voorkomen ongewenst afschakelen.
Beltrafo in uw groepenkast
Voor een deurbel kan het nodig zijn dit gedeelte van uw huisinstallatie van zwakstroom te voorzien. Met een beltrafo, ook wel beltransformator genoemd, breng je 230 V terug naar 12 V of 8 V. Hiermee functioneren de meeste deurbellen prima. Wij leveren onze beltrafo's inclusief benodigde bedrading. Hierdoor kan uw elektriciën zelf kan bepalen op welke eindgroep deze zal worden aangesloten in één van de groepenkasten.
Heeft u specifieke wensen?
Heeft u specifieke wensen? Bijvoorbeeld:
- groepen voor vaste aansluiting zonder aardlekschakelaar
- groepen met voor verbruikers met bedrijfsaarde
- selectieve opbouw tussen verdelers
- opladen van uw auto met registratie voor belastingdienst met MID KWH meter
- camping en recreatie groepenkasten
- specifieke maten groepenkasten/renovatie
- groepenkasten voor horecadoeleinden (restaurants/keukens/snackwagens enz.)
neem dan altijd even contact op zodat we uw groepenkast exact naar wens en conform de norm kunnen samenstellen. Wij bouwen enkel volgens de geldende normen zodat uw groepenkast glansrijk door de keuringen komt.
Ook indien uw oude installatie is afgekeurd zijn wij vanwege onze grote diversiteit aan producten en diensten een uitstekende keuze.
Groepenkasten voor projecten
Wij leveren al vele jaren groepenkasten voor diverse projecten. Wij denken vaak mee in deze projecten zodat wij onze producten optimaal laten aansluiten bij de project behoefte. Vooral bij renovatie werk, is het van belang dat vervangende groepenkasten aansluiten bij de situatie ter plekke. Onze configurator geeft alle vrijheid tot elk ontwerp. Voorziet u van foto’s voor uw offertes, laat u uw werk opslaan en opnieuw oproepen als uw offerte is geaccepteerd.
Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.